e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




«Από τον Ludvig Van Beethoven στον Alan Bullard» ήταν ο τίτλος τού μουσικού οδοιπορικού που ετοίμασε και παρουσίασε  ομάδα μαθητών από την Α΄ και τη Β΄ τάξη τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής δράσης «Οι συνθέτες τού μήνα». Η εκδήλωση αποτελούσε σύντομο μουσικό αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο των συνθετών L. V. Beethoven (Δεκέμβριος 1770-Μάρτιος 1827), Ion Ivanovici (Σεπτέμβριος 1845-Σεπτέμβριος 1902) και Alan Bullard (γεν. Αύγουστος 1947) και πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 στο θέατρο των Σχολείων.
Τη Σονάτα για πιάνο Νο19 σε σολ ελάσσονα τού L. V. Beethoven παρουσίασε ο μαθητής τής Α΄ τάξης Απόστολος Βεκόπουλος, το βαλς «Τα κύματα τού Δούναβη» (Waves of the Danube) τού I. Ivanovici ερμήνευσε στην κιθάρα ο μαθητής τής Β΄ τάξης Αθανάσιος Μήτσιας και το έργο «Star gazing» τού A. Bullard εκτέλεσε στο πιάνο ο μαθητής τής Α΄ τάξης Αριστομένης Σαμαράς.
Το αφιέρωμα προλόγισαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης Βασίλειος Αλεξανδρής και Άρτεμις Αλεξίου, καθώς και η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης Χαρά Ζαγανίδου, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη ζωή και το έργο των τριών συνθετών.
Ο Ludvig Van Beethoven, αν και έζησε στην εποχή τού μουσικού κλασικισμού, ήταν ο πρώτος που υιοθέτησε τη ρομαντική ιδέα τού συνθέτη ως καλλιτέχνη και όχι ως τεχνίτη. Άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τον συνθέτη-δημιουργό ως αυτοδύναμη μονάδα μέσα στην κοινωνία, ερχόμενος συχνά σε σύγκρουση με τους καθιερωμένους κανόνες και τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες. Ακόμη, εισήγαγε καινοτομίες τόσο στα τεχνικά χαρακτηριστικά τού πιάνου, συμβάλλοντας στη μέχρι σήμερα εξέλιξή του, όσο και στη δεξιοτεχνική ερμηνεία των σολίστ και τής ορχήστρας. Οι αντιδράσεις τού κοινού ήταν ποικίλες. Κάποιοι θεώρησαν τη μουσική του αριστουργηματική, ενώ κάποιοι άλλοι απειλή ή ασέβεια προς την παράδοση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Μπετόβεν άνοιξε με το έργο του τον δρόμο προς τον μουσικό ρομαντισμό τού 19ου αιώνα.
Ο Ion (ή Iosif) Ivanovici ήταν Ρουμάνος μαέστρος στρατιωτικής μπάντας και συνθέτης, που έζησε στην περίοδο τού μουσικού ρομαντισμού. Παρόλο που είναι γνωστός κυρίως για το βαλς «Τα κύματα τού Δούναβη» («Donauwellen» στα Γερμανικά και «Flots du Danube» στα Γαλλικά), το συνολικό του συνθετικό έργο περιλαμβάνει 350 χορούς (βαλς, μαζούρκες, πόλκες κ.ά.) και έχει δημοσιευθεί από 60 τουλάχιστον εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο. Το 1889 κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο «March Prize» για τη σηματοδότηση τής Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού, μεταξύ 116 συμμετοχών.
Ο Alan Bullard είναι σύγχρονος Βρετανός συνθέτης, περισσότερο γνωστός για το χορωδιακό και το παιδαγωγικό του έργο. Οι συνθέσεις του παρουσιάζονται και μεταδίδονται ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Επίσης, κυκλοφορούν και σε δισκογραφικές συλλογές. Ο Bullard αναγνωρίζει την επιρροή των συνθετών τού 20ού αιώνα, όπως ο Benjamin Britten και Herbert Howells, στη μουσική του γλώσσα, καθώς και εκείνη τής μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής. Οι συγγραφείς έχουν περιγράψει τη μουσική του ως «ήπια, μελωδική, και ανελλιπώς καλοφτιαγμένη» που δείχνει «μια πραγματική αίσθηση τής πιανιστικής κατανόησης, οικονομική και γραμμική, χωρίς ηχηρά κλισέ». Το 2008 ο Bullard αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο τού Essex για το έργο του στη σύνθεση και την εκπαίδευση και το 2010 έλαβε τρία βραβεία από την Ένωση Μουσικής Βιομηχανίας (MIA) για τις δημοσιεύσεις του.
Την ευθύνη τής μουσικής προετοιμασίας, των κειμένων και των προβολών είχε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.

Δείτε εδώ την παρουσίαση για τον L. V. Beethoven και τη Σονάτα για πιάνο Νο19 σε σολ ελάσσονα, όπως την απέδωσε ο μαθητής Απόστολος Βεκόπουλος.
Δείτε εδώ την παρουσίαση για τον I. Ivanovici και το βαλς «Τα κύματα του Δουνάβεως» (Waves of the Danube) που ερμήνευσε στην κιθάρα ο μαθητής Αθανάσιος Μήτσιας, καθώς και την παρουσίαση για τον A. Bullard και το έργο «Star gazing» που παρουσίασε στο πιάνο ο μαθητής Αριστομένης Σαμαράς.