e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ανατολική Μακεδονία (31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2016) πραγματοποίησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά «Τρέχει, τρέχει το νερό;» (από τους μαθητές τής Β΄1 τάξης) και «Ο δρόμος τού νερού: άνθρωποι, μνημεία, οικονομία» (από τους μαθητές τής Β΄2 τάξης).
Κατά την πρώτη ημέρα, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, όπου παρακολούθησαν πρόγραμμα για τον δρόμο τού νερού. Εντόπισαν τις βραχογραφίες τής περιοχής και έπαιξαν ένα παιχνίδι καλλιτεχνικής ερμηνείας βραχογραφικών αναπαραστάσεων.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο θέατρο, στην Εγνατία οδό, την ρωμαϊκή αγορά, τη φυλακή τού Αποστόλου Παύλου και τις περίφημες παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Το απόγευμα, μετά την άφιξη στην Καβάλα, οι μαθητές περιηγήθηκαν το παλιό υδραγωγείο («Καμάρες») με ξεναγούς τους μαθητές τού Β΄2 τμήματος που είχαν ερευνήσει την απώτερη και την πρόσφατη ιστορία τους. Σειρά είχαν τα γραφικότατα δρομάκια τής παλιάς πόλης στη χερσόνησο τού Κάστρου, με τα εντυπωσιακά μνημεία και την αλησμόνητη θέα.
Τη δεύτερη ημέρα τα παιδιά αναχώρησαν για το Βαπτιστήριο τής Αγίας Λυδίας στον ποταμό Ζυγάκτη, για το οποίο μαθήτριες τής Β΄2 τάξης είχαν ετοιμάσει σχετική εργασία. Η επόμενη στάση ήταν στο περίφημο σπήλαιο τής Αλιστράτης. Λίγο παρακάτω επισκέφθηκαν το φαράγγι τού Αγγίτη. Τις πιο αμμώδεις όχθες του συνδέει η ιστορική γέφυρα, στην οποία τα παιιδά φωτογραφήθηκαν. Διασχίζοντας την πεδιάδα τού Στρυμόνα, οι εκδρομείς επεπέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων κ. Χαρά Τασιούλα και Βασίλειος Τεμπερεκίδης (Β΄1) και Αλέξης Αλεξίου (Β΄2).