e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρο τού Πολιτιστικού–Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα». 
Η κ. Σουλεϊμάν συνοδευόταν από την παλιά μας μαθήτρια και σκηνοθέτιδα Θέκλα Μαλάμου, η οποία μαζί με τον Στρατή Βογιατζή σκηνοθέτησε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Μετέωροι Άνθρωποι», στο πλαίσιο τού «The Caravan Project», για τη ζωή των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.
Η κ. Σαμπιχά πρωταγωνιστεί στο ημίωρο ντοκιμαντέρ και με τρόπο ρεαλιστικό, άμεσο, αλλά, παράλληλα, λυρικό και συγκινητικό, αποτυπώνει την καθημερινότητα, τα όνειρα, τα προβλήματα και τις ελπίδες τής κοινότητας των Ρομά στο Δροσερό, και ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων, των παιδιών και των γυναικών.
Η κ. Σουλεϊμάν ίδρυσε και είναι πρόεδρος τής «Ελπίδας», αγωνιζόμενη για την ανάπτυξη τής εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά, για την αποφυγή τού κοινωνικού αποκλεισμού τους σε γκέτο και για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Μετά την παρακολούθηση τού ντοκιμαντέρ, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολειών, οι μαθητές μας από το Γυμνάσιο αλλά και το Λύκειο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς με την κ. Σουλεϊμάν για τη θέση, τον χαρακτήρα, το παρόν και το μέλλον τής κοινότητας των Ρομά.
Με τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα άγνωστα στην ελληνική κοινωνία, παρόλο που συμβαίνουν σχεδόν δίπλα μας.
Ήταν μια ειλικρινής και τολμηρή συζήτηση, που συνέβαλε στην αποδόμηση των στερεοτύπων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με τους Ρομά.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αποκαθήλωση των προκαταλήψεων έπαιξε η συγκροτημένη και χαρισματική προσωπικότητα τής κ. Σαμπιχά, με τη βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση και συνομιλία της με τους μαθητές μας, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην κ. Σουλεϊμάν απονεμήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016 το βραβείο στην κατηγορία «προσωπικότητα» τού “European Roma Spirit Award 2016” (Ευρωπαϊκό Βραβείο «Πνεύματος» Ρομά), το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Μπρατισλάβα τής Σλοβακίας.
Ανάμεσα σε 65 συμμετοχές από 23 ευρωπαϊκές χώρες η κ. Σουλεϊμάν εντυπωσίασε τόσο την κριτική επιτροπή όσο και το κοινό με τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και την αφοσίωσή της στα θέματα των Ρομά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Κύριος στόχος τού “European Roma Spirit Award” είναι η δημόσια αναγνώριση και παρουσίαση των δράσεων που προωθούν την ενσωμάτωση των Ρομά και δίνουν λύσεις στα προβλήματα τής κοινότητάς τους.
Στο τέλος τής συζήτησης η μαθητική μας κοινότητα γνωστοποίησε στην κ. Σουλεϊμάν την απόφαση τού Αρσακείου Γυμνασίου να διαθέσει συμβολικά στον Σύλλογο «Ελπίδα» το ήμισυ τού χρηματικού επάθλου που απονεμήθηκε τον Μάρτιο τού 2016 στο «Νεογράφημα», όταν επελέγη ως καλύτερη εφημερίδα Γυμνασίου στον 3ο Διαγωνισμό Μαθητικής Εφημερίδας, που οργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία», με τη χορηγία της Ε.Υ.Α.Θ.
Δωρίσαμε, επίσης στον Σύλλογο «Ελπίδα» το «Λεξικό για το Γραφείο και το Σχολείο» τού Προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθώς και σειρά εντύπων τού Σχολείου μας.
Διαβεβαιώσαμε,τέλος, την κ. Σουλεϊμάν πως το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης θα είναι πάντα πρόθυμος αρωγός και συμπαραστάτης στις εκπαιδευτικές της προσπάθειες.
Γι’ αυτό άλλωστε, στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης εν όψει Χριστουγέννων, θα συγκεντρώσουμε αδιάβροχα, γαλότσες και ομπρέλες (καινούργια ή και μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση), τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη οι μικροί μαθητές Ρομά, δεδομένου τού ιδιαίτερα βροχερού κλίματος τής περιοχής, για τις μετακινήσεις τους προς το σχολείο.
Η κ. Σουλεϊμάν παραχώρησε και συνέντευξη στους συντάκτες τής εφημερίδας τού Σχολείου μας «Νεογράφημα», η οποία θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του.
Αποχαιρετιστήκαμε με την κ.Σουλεϊμάν με αμοιβαία την επιθυμία να ξανασυναντηθούμε, ελπίζοντας να συμβάλαμε έστω και λίγο στην προαγωγή της εκπαίδευσης των συμμαθητών μας από το Δροσερό της Ξάνθης.