e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 η Β΄ τάξη τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών τού Α.Π.Θ., όπου ξεναγήθηκε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του: «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ̓21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα τής Πολιορκίας τού Παρισιού».
Οι μαθητές μας προσέγγισαν από την ασφαλή οδό τής τέχνης τα κινήματα τού Φιλελληνισμού και τού Ρομαντισμού κατά τον 19ο αιώνα και εξοικειώθηκαν με το γαλλικό πνευματικό κλίμα που γέννησε τα αριστουργήματα τού Ντελακρουά και την πρωτοτυπία τού Φιλιποτό.
Είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σύνδεση των δύο μεγάλων αυτών καλλιτεχνών με την Ελλάδα, τόσο την επαναστατημένη τού 1821 όσο και τη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων τού 1896, μέσω των συναρπαστικών αφηγήσεων για τη δημιουργία των έργων.
Να σημειωθεί πως, λίγες μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, είχε προηγηθεί παρουσίαση τού έργου τού Ντελακρουά από τους μαθητές Αλέξανδρο Αθανασιάδη και Εφραίμ Γεωργιάδη στους συμμαθητές τους, στο αμφιθέατρο τού Σχολείου μας.
Την προετοιμασία των μαθητών επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα.