e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο τής Θεματικής Εβδομάδας, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και ο υπεύθυνος καθηγητής τού Α΄3 τμήματος κ. Αλέξης Αλεξίου προσκάλεσαν τη Σύμβουλο Αγωγής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρα Ιωάννα Ντέρη, η οποία οργάνωσε για τους μαθητές τού Α΄3 ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γυναικών, με στόχο την κατανόηση τού ρόλου που παίζουν στη ζωή μας οι έμφυλες ταυτότητες.
Στην αρχή τού βιωματικού εργαστηρίου η δρ Ντέρη εφάρμοσε τεχνικές γνωριμίας με όλα τα παιδιά τού Α΄3, δημιουργώντας έτσι συνθήκες οικειότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Στη συνέχεια, διανεμήθηκε έντυπο υλικό με παρουσίαση των δικαιωμάτων που διέπουν τη γυναικεία εργασία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν το υλικό και επεξεργάστηκαν ένα σενάριο συνέντευξης για θέση εργασίας.
Σε αυτό ετέθη το δίλημμα, στην υποψήφια για τη θέση εργασίας, μεταξύ τής εργασιακής θέσης και τής μητρότητας.
Συγκεκριμένα, αυτή κλήθηκε να υπογράψει πως, προκειμένου να κερδίσει τη θέση εργασίας που πολύ την ενδιαφέρει, θα αποφύγει την εγκυμοσύνη για μια τριετία.
Όλα τα παιδιά με ιδιαίτερο κέφι αυτοσχεδίασαν στο σενάριο και στη «σκηνοθεσία» των ρόλων και πραγματικά απόλαυσαν την πρωτότυπη αυτή μαθησιακή εμπειρία.
Στο τέλος, μάλιστα, εξέφρασαν την ελπίδα επανάληψης ανάλογων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και ενσωμάτωσης των τεχνικών τού βιωματικού εργαστηρίου στα μαθήματα τού αναλυτικού προγράμματος.