e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Βιολογίας, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, με σύμμαχο τον καιρό, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την πρώτη τους διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στην Χαλάστρα, και στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων, στο Καλοχώρι.
Στο Κέντρο Πληροφόρησης τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη τους. Έμαθαν ότι το Πάρκο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί πάρα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, κάποια από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα. Κατανόησαν ότι παρέχει σημαντικά αγαθά και υπηρεσίες, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία όλων.
Στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων, στο Καλοχώρι, με απόλυτη ησυχία και τάξη τα παιδιά, με τη βοήθεια των εθελοντών, ενημερώθηκαν σε θέματα προστασίας τής άγριας ζωής, καθώς και για τον σκοπό τού Σταθμού και τη δράση του. Εκεί τα μέλη τού Σταθμού λειτουργούν αποκλειστικά εθελοντικά και στοχεύουν στην περίθαλψη και την επανένταξη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Κατόπιν τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους τού Σταθμού, παρατηρώντας άγρια ζώα που φιλοξενούνταν εκεί.
Από τις απαντήσεις των παιδιών στο φύλλο αξιολόγησης για τη διδακτική επίσκεψη, φαίνεται ότι τα παιδιά συμφώνησαν πως η ζωή όλων των οργανισμών αξίζει να προστατευτεί, γιατί τότε μόνο μπορεί να διατηρηθεί το περιβάλλον και παραδοθεί υγιές και βιώσιμο στις επόμενες γενιές. Έχουν τη συνείδηση ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες καταστροφές τού περιβάλλοντος και ότι πρέπει όλοι να αποκτήσουμε σεβασμό για τη φύση. Στην ευαισθητοποίησή τους αυτή πρέπει να συμμετέχει η κοινωνία, το σχολείο αλλά και οι γονείς, υιοθετώντας και στηρίζοντας την έννοια και την πρακτική τού εθελοντισμού.