e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο τού εορτασμού τής Ημέρας τής Ευρώπης, παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, καθώς και των υπολοίπων δράσεων-προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών στα οποία συμμετείχαν μαθητές των Σχολείων μας.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου και τής Α΄ Λυκείου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής ευρωπαϊκά προγράμματα:
α) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων στο οποίο προκρίθηκε η μαθήτρια τής Α΄ Λυκείου Αφροδίτη Καράταγλη και ταξίδεψε στο Τροντχάιμ τής Νορβηγίας για την 84η Διεθνή Σύνοδο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.
β) Euroscola μέσω τού οποίου οι μαθήτριες τής Β΄ Λυκείου Όλγα Παναγιωτοπούλου και Χρύσα Μυστακίδου επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και παρακολούθησαν ημερίδα που διοργανώθηκε για τους προσκεκλημένους Ευρωπαίους μαθητές.
γ) Europahaus Marienberg, στο πλαίσιο τού οποίου πέντε μαθητές τής Β΄ Λυκείου συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Youth Education – Think Europe». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που πραγματοποιείται στο Bad Marienberg τής Γερμανίας, και το θέμα του εφέτος ήταν «Brexit-the future of the EU», έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα e-Τwinning, στο οποίο τα Σχολεία μας έχουν ενεργό συμμετοχή και έχουν λάβει επανειλημμένως ετικέτες ποιότητας, καθώς και η βράβευση στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, όπου τα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και βραβεύονται κάθε χρόνο.
Όσον αφορά στα προγράμματα προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, παρουσιάστηκαν:
α) Τα διάφορα Μοντέλα τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα οποία λαμβάνουν μέρος οι μαθητές μας (TMUN τής Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ACMUN τού Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, THIMUN, το Διεθνές μοντέλο τής Χάγης και ATSMUN που διοργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών).
β) Η 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών τού ΟΗΕ για τα Δικαιώματα τού Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη»
 γ) Το 3ο Μαθητικό Συμπόσιο τού Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στα παραπάνω προγράμματα μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους την εμπειρία τους και τους ενημέρωσαν για τις εκάστοτε διαδικασίες και τα καθήκοντά τους.
Μέσα από τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά αναπτύσσεται το πνεύμα τής συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες διαφορετικών κρατών, ενισχύεται η γνώση για τα σύγχρονα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για τις διαδικασίες που οι διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν προκειμένου να τα διαχειριστούν.
Κυρίως, όμως, ενδυναμώνεται η ευρωπαϊκή συνείδηση των νεαρών μαθητών μας, που προετοιμάζονται έτσι να ζήσουν δημιουργικά σε έναν διευρυμένο χώρο και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τους επιφυλάσσει το μέλλον, πάντα διατηρώντας την πίστη τους στις αξίες τού σεβασμού όλων των ανθρώπων, τού διαλόγου και τής συνεργασίας.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, που έφερε πιο κοντά τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τους ενημέρωσε για τις προοπτικές που μπορούν να έχουν στα επόμενα χρόνια τής σχολικής τους ζωής.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση τής εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα και Ιφιγένεια Αναγνώστου.
Για όλες τις παραπάνω δράσεις δίνουν πολλές πληροφορίες οι σχετικές αναρτήσεις των σελίδων: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr.