e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Έξι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στον Β΄ Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής Πεζού και Ποιητικού Λόγου στη μνήμη του ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκετo Σάββατο 21 Μαρτίου 2015  στο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ "Μ. Ανδρόνικος".
“Η δημιουργική γραφή είναι το αντίθετο τής έκθεσης”, παρατήρησε ένας μαθητής, και γι’ αυτό η Σοφία Νικολαΐδου και η Αλίκη Συμεωνάκη, φιλόλογοι και εμψυχώτριες τής δημιουργικής γραφής στην εκπαίδευση, ομολογούν πως: “Αν θέλουμε ένα σχολείο ζωντανό και μαθητές που θα γράφουν με όρεξη, η δημιουργική γραφή είναι το δόλωμα, η μέθοδος, ο πολυμήχανος τρόπος.” Σ’ αυτό το πλαίσιο προκηρύχθηκε για δεύτερη χρονιά ο διαγωνισμός με στόχους “την παραγωγή πεζών και ποιητικών κειμένων με βάση λογοτεχνικά κείμενα και λογοτεχνικές φόρμες από το έργο τού Γ. Βαφόπουλου, την ενίσχυση τής σχέσης των μαθητών με τη συγγραφική πράξη και τη λογοτεχνία και εντέλει τη γλωσσική καλλιέργειά τους”.
Οι μαθητές τού Αρσακείου που ανταποκρίθηκαν με κέφι στην πρόκληση ήταν οι Μαίρη Λεονάρδου, Κατερίνα Λουκοπούλου (Γ΄ τάξη), Δημήτρης Αβδημιώτης, Θάνος Μητρόπουλος, Κατερίνα Μικροπούλου και Χριστίνα Παπαδοπούλου (Β΄ τάξη) και αναμετρήθηκαν με τα ποιητικά ερεθίσματα που τους δόθηκαν ή έστησαν ολόκληρη ιστορία κάτω από τους τίτλους που τους προτάθηκαν.
Έτσι o Δημήτρης, ο Θάνος και η Κατερίνα μίλησαν “Όπως ένα παιδί” και έγραψαν στίχους καταλήγοντας στη διαπίστωση πως:
Είναι γιατί το μάρμαρο και οι μπογιές δεν έχουν κίνηση,
γιατί το χαρτί και η μελάνη δεν μπορούν να τραγουδήσουν.”

Σε πεζό λόγο διάλεξαν να γράψουν η Μαίρη, η Κατερίνα κι η Χριστίνα με την έμπνευση των τίτλων που είχαν δοθεί: “Για να βρει τη γυναίκα του”, για ένα “Βιολί” ή για την “Ερμιόνη με τα γαλανά μάτια”.
Όπως και την περυσινή χρονιά, τα παιδιά βγήκαν χαρούμενα, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά τη δύναμη που κρύβει ο λόγος, αλλά και τη δημιουργική δύναμη και διάθεση που κρύβεται μέσα τους. Τους μαθητές συνόδευσε η φιλόλογος κ. Άννα Σγουρού.
Η απονομή των επαίνων συμμετοχής και η βράβευση των νικητών θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το Σάββατο 9 Μαΐου 2015.