e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 δώδεκα μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Μ.- Α. Βέργουλα και Ι. Αναγνώστου, παρακολούθησαν την ημερίδα Universities 4EU, που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τής Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, και  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Αυλαία» τής Χ.Α.Ν.Θ.
Αρχικά, η ημερίδα περιελάμβανε μία σειρά ενημερώσεων για το πρόγραμμα Universities 4EU (http://www.u4eu.eu/), που έχει ως στόχο την πληροφόρηση των μαθητών ηλικίας 16 -18 ετών για θέματα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω καινοτόμων τρόπων μάθησης. Κατά τη διάρκειά τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση τής Ελλάδας σε αυτή, αλλά και να γνωρίσουν κάποιες καινοτόμες δράσεις.
Το πιο ενδιαφέρον τμήμα, όμως, τής ημερίδας, ήταν τα βιωματικά εργαστήρια στα οποία πήραν μέρος οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες. Αυτά ήταν:
α) «Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω στην Ευρώπη»
β) «Νέοι Επιχειρηματίες»
γ) «Ασκήσεις Προσομοίωσης» από την Ομάδα Ρητορικής και την Ομάδα MUN τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου οι μαθητές, ως Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συζήτησαν για τα θέματα αυτά σε μία διαδικασία προσομοίωσης τού Συμβουλίου τής Ε.Ε.
 δ) «Τα Δώδεκα Αστέρια», ένα επιδαπέδιο παιχνίδι.
Οι μαθητές  έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ημερίδα, με ένα πλήθος εμπειριών και πολλές νέες ιδέες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και στους υπόλοιπους συμμαθητές τους.