e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τής Ποίησης, οι μαθητές τής Β΄1 τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης άνοιξαν το δικό τους ποιητικό αναλόγιο και παρουσίασαν ένα διαφορετικό μάθημα λογοτεχνίας, αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη.
Θέλησαν, όπως σημείωσαν, «να σταθούν απέναντι στην ποίηση, στους στίχους που όλο ξεφεύγουν από τα συμφραζόμενά τους κι αναζητούν τη θέση τους -ερεθίσματα και σχόλια, έκφραση και πρόκληση- στη δικιά τους καθημερινότητα» και άνοιξαν έναν διάλογο με την ποίηση τού Αναγνωστάκη, τού Θεσσαλονικιού ποιητή που εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή του και 10 χρόνια από τον θάνατό του.
Έτσι, στις 23 Μαρτίου 2015, παρουσίασαν στίχους τού ποιητή που τα ίδια τα παιδιά επέλεξαν και σχολίασαν, συγκροτώντας έναν πραγματικό διάλογο μαζί του. Ακούστηκε η φωνή τού ποιητή να απαγγέλλει τα ποιήματά του, αλλά και να τραγουδά μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη μελοποιημένους στίχους του. Ο Βασίλης Δημόκας και η Αριάδνη Ανδρουλάκη, με την Αγγελική Σπαθάρη στο πιάνο και τους Γιάννη Καζάκο και Μανώλη Μυλωνά στις κιθάρες, ερμήνευσαν σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου το «Σκάκι», ένα ποίημα που προκάλεσε τα παιδιά να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις και ερμηνείες.
Ακούστηκε, όμως, παράλληλα και η φωνή και η άποψη όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και των μαθητριών τού τμήματος, που με ευστοχία και πρωτοτυπία σχολίασαν τους στίχους τού ποιητή ή συμπλήρωσαν τα λόγια του. Με αυτό τον τρόπο έδωσαν τη δική τους διάσταση στο «Μιλώ» τού Μανόλη Αναγνωστάκη, καταθέτοντας με ειλικρίνεια τις δικές τους έγνοιες. Μίλησαν λοιπόν για τη φιλία, το σχολείο, τη θάλασσα και τις επιθυμίες τους, μίλησαν γιατί δεν θέλουν να σωπαίνουν, μίλησαν για τους άφωνους, τους αφανείς και τους καταπιεσμένους. Μίλησαν απλά, στοχαστικά, αυθόρμητα, αλλά και με διάθεση ποιητική, ρυθμική και ζωντανή. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πόσο επίκαιρος και ουσιαστικός είναι ο λόγος τού Αναγνωστάκη, ενώ η σκέψη του, ειρωνική και ευαίσθητη, κριτική και στοχαστική, εναρμονίστηκε δημιουργικά με τη νεανική φωνή των παιδιών.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές των άλλων δύο τμημάτων τής Β΄ Λυκείου, φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο τού Γυμνασίου και διοργανώθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος των Νέων Ελληνικών με την προτροπή και τη βοήθεια τής φιλολόγου κ. Άννας Σγουρού.
Περισσότερα στο www.arsakeiolykeiothess.blogspot.gr ]