e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Μουσικό Σύνολο (Όμιλος Χορωδίας και Ορχήστρα) τού Αρσακείου Γυμνασίου - Λυκείου και Αποφοίτων Θεσσαλονίκης συμμετείχε, με 53 μέλη, στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, στο πλαίσιο Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη τής Καρδίτσας την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.
Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί σημαντική τομή για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Με πρωτοβουλία τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας ο μοναδικός αυτός για τη χώρα μας θεσμός ξεκίνησε και λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια, διαρκώς δυναμώνει και καθιερώνεται λόγω τής μεγάλης συμμετοχής χορωδιών, αλλά και τής ανταπόκρισης τού κοινού. Στόχος είναι η καλλιέργεια τής χορωδιακής τέχνης ως δημιουργήματος τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ανάδειξη τού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου των εμπνευσμένων καθηγητών Μουσικής τής πρωτοβάθμιας και τής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας διακρίνεται για τον καλλιτεχνικό, τον ψυχαγωγικό και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της, καθώς εξασφάλισε με μοναδικό τρόπο την ευκαιρία σε μαθητές από όλα τα μέρη τής Ελλάδας –ή και τού εξωτερικού– να συναντηθούν και να συνομιλήσουν μέσα από την παγκόσμια γλώσσα τής μουσικής, νιώθοντας πρωταγωνιστές σε μια τόσο σημαντική εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση.
Την ευθύνη τής προετοιμασίας και τής εμφάνισης τής χορωδίας των Αρσακείων είχε η μουσικολόγος καθηγήτρια κ. Αναστασία Γκίνη. Πολύτιμη ήταν η συμβολή τού δρα Β. Μυλωνά, καθηγητή Χημείας στο Αρσάκειο Λύκειο, ο οποίος συνόδευσε τις φωνές με την κιθάρα και το μαντολίνο.
Το Χορωδιακό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από 5 έως 14 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Hotel Thessalikon Grand. Το πρόγραμμα τής χορωδίας τού Αρσακείου και το βιογραφικό της παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Αλέξη Κωστάλα. Το ρεπερτόριο περιλάμβανε έργα λόγιας χορωδιακής, έντεχνης ελληνικής και κινηματογραφικής μουσικής. Η εμφάνιση τής χορωδίας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή τού Φεστιβάλ κ. Ν. Ευθυμιάδη καθώς και από τον διάσημο Έλληνα μαέστρο, συνθέτη, πανεπιστημιακό δάσκαλο στο Boston University και πρόεδρο τής Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών κ. Θεόδωρο Αντωνίου, ο οποίος και απένειμε στην υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γκίνη τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής.
Στο πλαίσιο τού Φεστιβάλ προτάθηκε από την καλλιτεχνική επιτροπή στη χορωδία τού Αρσακείου  να συμμετάσχει σε αντίστοιχο χορωδιακό φεστιβάλ ή σε χορωδιακές συναντήσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία και την Ιταλία τους επόμενους μήνες.
Την επόμενη ημέρα οι μαθητές, ακολουθώντας με συνέπεια το πρόγραμμα τής εκδρομής, επισκέφθηκαν την πόλη των Τρικάλων και ξεναγήθηκαν στη βορειοανατολική άκρη της, την παλαιά πόλη, όπου δεσπόζει το Φρούριο με το χαρακτηριστικό ρολόι του, το υπαίθριο δημοτικό θέατρο με θέα όλη την πόλη.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη.
Ανεξίτηλες οι αναμνήσεις και πολύτιμες οι μουσικές εμπειρίες των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Τα παιδιά βρήκαν στη χορωδία μια διέξοδο από τους πιεστικούς καθημερινούς ρυθμούς. Απέκτησαν, ως μέλη της, αισθητική αγωγή και φωνητική καλλιέργεια. Μέσα σε αυτήν ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά προσόντα τους και έμαθαν να τα αξιοποιούν τιμώντας και προβάλλοντας το Σχολείο τους.
Στοχεύοντας σε μια τέτοια δράση οι μαθητές δούλεψαν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να παρουσιάσουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία Διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και καθηγητή Μουσικής απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο Σχολείο.