e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Η Ευρώπη τής Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή τής Alpha Bank» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση παρουσιάζει τον ελληνικό αποικισμό στην Ευρώπη καθώς και τη διάδοση και τη χρήση τού νομίσματος, το οποίο αποτέλεσε το βασικό μέσον για τις συναλλαγές και το οποίο είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται στην κυρίως Ελλάδα ήδη από τις αρχές τού 6ου αι. π.Χ. Τα παιδιά, προϊδεασμένα από τα μαθήματά τους τής Ιστορίας και τής Πολιτικής Παιδείας, περιεργάστηκαν τα εκθέματα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση στον χώρο τής έκθεσης. Η ξεναγός κ. Ευγ. Κούκουρα αναφέρθηκε στην προϊστορία τού νομίσματος και στο ανταλλακτικό εμπόριο, στους μύθους, στα έπη και στις εμβληματικές μορφές των ηρώων που συνδέθηκαν με τη δημιουργία των πόλεων, στοιχεία για τα οποία τα νομίσματα, με τα χαρακτηριστικά τους: υλικά, τεχνικές και απεικονίσεις, αποτελούν σημαντική μαρτυρία.
Με την επίσκεψη αυτήν έγινε εναργέστερο στους μαθητές ποιο υπήρξε το ιστορικό, το οικονομικό και το κοινωνικό πλαίσιο τού αποικισμού, πώς αυτό συσχετίστηκε με την πόλη-κράτος και τις εμπορικές δραστηριότητες και, τέλος, πώς οι αποικίες αυτές διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό τής Ευρώπης, διαδίδοντας στοιχεία από τη θρησκεία τους, τις αρχές τους και την τεχνική τους, που αποτυπώνονται με σαφή τρόπο στη νομισματοκοπία των νέων πόλεων.
Τους μαθητές συνόδευσαν η υποδιευθύντρια κ. Αντωνία Βουλγαράκη (φιλόλογος) και οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία- Αμαλία Βέργουλα (οικονομολόγος),  Σοφία Χαριτίδου και Γεωργία Νάνου (φιλόλογοι).