e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρχαιολογικό Μουσείο τής πόλης μας επισκέφθηκε η Β΄ τάξη τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στις 13  Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ξεναγηθεί στην έκθεση «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον». Το θέμα τής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Βιολογίας «Νουκλεϊκά οξέα: νήματα και αγγελιαφόροι τής ζωής». Το θέμα τής έκθεσης έδωσε στους μαθητές μια ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία και τις εφαρμογές τής Βιολογίας σε συνδυασμό και με άλλες επιστήμες, όπως η αρχαιολογία.
Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει με κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο όλα τα διαδοχικά στάδια τής παλαιογενετικής έρευνας, δηλαδή τη συλλογή και δειγματοληψία τού υλικού, τις εργαστηριακές αναλύσεις, την επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και όλες τις κατηγορίες των αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να προσφέρει.
Οι μαθητές, με τη βοήθεια τής ξεναγού και τού βιολόγου τού Σχολείου μας κ.Κοκκάλου, αντελήφθησαν πόσο σημαντική είναι η διεπιστημονική έρευνα με αντικείμενο τα αρχαία βιολογικά ευρήματα. Κατανόησαν την εξέλιξη τής βιολογικής ιστορίας τού σύγχρονου ανθρώπου, καθώς η έκθεση αποτελεί ένα φωτεινό παράθυρο που, περνώντας από το παρόν, συνδέει το παρελθόν με το μέλλον.