e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τέσσερεις μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, παρακολούθησαν εκδήλωση με τίτλο «Βραβείο Ζαχάρωφ 2015 - Πρόγραμμα Σχολικοί Πρέσβεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EP School Ambassadors Program) στο γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.  Πρόκειται για τους μαθητές Δημόκα Βασίλη, Σβώλη Ιωάννα (Γ΄ τάξη), Πυλαρινού Ελισάβετ, Σταυροπούλου Κατερίνα (Β΄ τάξη).
Κεντρικοί ομιλητές τής εκδήλωσης ήταν οι κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής τού γραφείου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Θεοδόσης Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μίλτος Κύρκος, μέλος τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άρης Πετρουλάκης, αναπληρωτής επικεφαλής και επικεφαλής τού τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων τής Αντιπροσωπίας τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Τέτα Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος, και Φωτεινή Ασδεράκη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στο πρώτο μέρος τής εκδήλωσης έγινε παρουσίαση τού βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία τής σκέψης, ενός βραβείου που θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή των απονομών και ανακοινώθηκε ο εφετινός βραβευθείς, ο Σαουδάραβας Raif Badawi, υπεύθυνος ιστολογίου, συγγραφέας και ακτιβιστής, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος γιατί άσκησε κριτική στα κακώς κείμενα τής χώρας του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην έμφαση που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προσπάθεια που καταβάλλει για την καταπολέμηση των παραβιάσεών τους εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση τού πιλοτικού προγράμματος των «Σχολικών πρέσβεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Δύο μαθητές από κάθε σχολείο, ένας τής Β΄ και ένας τής Γ΄ λυκείου λαμβάνουν τον τίτλο τού πρέσβη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σχολείο τους και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμμαθητών τους σε ευρωπαϊκά θέματα. Από το το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επελέγησαν, κατόπιν κλήρωσης, οι μαθητές Β. Δημόκας από την Γ΄ τάξη και Ε. Πυλαρινού από τη Β΄ τάξη.
Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις και απορίες και να λάβουν τις ανάλογες απαντήσεις από τους ομιλητές. Η παρουσία τού Αρσακείου στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τής συμμετοχής του στο πρόγραμμα U4EU, που είχε στόχο την ενημέρωση μαθητών λυκείων και καθηγητών σχετικά με θέματα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω καινοτόμων τρόπων μάθησης και ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων. Υπεύθυνο για το πρόγραμμα είναι το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τής Σχολής Οικονομικών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με την έδρα Jean Monnet τού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, τμήμα Κοινωνιολογίας. Δώδεκα μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν, στις 28  Μαρτίου 2015, ενημερωτική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια έπρεπε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στο Σχολείο τους και να οργανώσουν ανάλογες δράσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας ήταν οι εξής:
-  Εκδήλωση στο πλαίσιο τής Ημέρας τής Ευρώπης. Στις 8 Μαΐου 2015 μέλη τής ομάδας Erasmus Student Network τού Πανεπιστημίου Μακεδονία παρουσίασαν το πρόγραμμα, ενώ μαθητές που παρακολούθησαν την ημερίδα U4EU παρουσίασαν την εμπειρία τους στους συμμαθητές τους τής Β΄ λυκείου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες συμμετοχής των νέων σε προγράμματα κινητικότητας εντός τής ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Erasmus.
-  Εκδήλωση ενδοσχολικής συνεργασίας μεταξύ μαθητών τού γυμνασίου και τού λυκείου στο πλαίσιο συνάφειας των μαθημάτων των αντίστοιχων τάξεων που αγγίζουν θεματολογία σχετική με ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά θέματα (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ΄ γυμνασίου και Πολιτική Παιδεία Α΄ λυκείου). Στις 29 Απριλίου 2015 μαθητές τής Α΄ λυκείου που συμμετείχαν στην ημερίδα U4EU παρουσίασαν την εμπειρία τους. Προσομοίωση τής λειτουργίας τού Συμβουλίου τής Ε.Ε. (4-5/2015) με θέμα το ζήτημα τής μετανάστευσης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Πολιτικής Παιδείας τής Α΄ λυκείου που διοργανώθηκε από τη διδάσκουσα καθηγήτρια κ. Βέργουλα. Διεξαγωγή ερωτηματολογίου σχετικά με τη γνώση των μαθητών για ευρωπαϊκά ζητήματα και επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Δημιουργία παιχνιδιού γνώσεων με κάρτες που περιείχαν ερωτήσεις σχετικές με ευρωπαϊκές χώρες και παρουσίασή του σε μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης. Οι ερωτήσεις ήταν προσαρμοσμένες στις γνώσεις και στα ενδιαφέροντα των μαθητών αυτής τής ηλικίας.
-  Η εκδήλωση στο Γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε την τελική φάση τής συμμετοχής τού Αρσακείου Λυκειου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα U4EU και την έναρξη τού νέου, των «Σχολικών πρέσβεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές, καθώς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαίνοντα πρόσωπα να εκθέτουν τις απόψεις τους, αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες τού προγράμματος U4EU κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα και Ιφιγένεια Αναγνώστου.