e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την 2η διδακτική επίσκεψη τής τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η οποία οργανώθηκε σύμφωνα με τις διδακτικές ανάγκες των ερευνητικών εργασιών των τάξεων Α΄ και Β΄ Λυκείου. Αναλυτικά:
Ομάδα δεκαεπτά (17) μαθητών τής Α΄ τάξης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ερευνητικής Εργασίας που αφορά στη «Ρομποτική». Οι μαθητές, τους οποίους συνόδευσαν οι καθηγητές Πληροφορικής κ. Μανώλης Γεωργάκας και Ολυμπία Σφυρίδου, ξεναγήθηκαν από τον κ. Νίκο Φαχαντίδη, επίκουρο καθηγητή τού ΠΑ.ΜΑΚ., και την ομάδα του για την εξέλιξη τής Ρομποτικής στην Ιατρική, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, καθώς και για τους νέους δρόμους που ανοίγει στην καθημερινότητά μας. Δοκίμασαν να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ και εντυπωσιάστηκαν από τον «ΝΑΟ», μια ρομποτική κατασκευή που μοιάζει με άνθρωπο.
Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ερευνητικής Εργασίας «Η γλώσσα τής σιωπής», ομάδα δεκαπέντε (15) μαθητών τής Α΄ τάξης επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων. Τα παιδιά, συνοδεύομενα από τη μουσικολόγο κ. Αναστασία Γκίνη και τη φιλόλογο κ. Σοφία Χαριτίδου, συνομίλησαν με τους δασκάλους και τους μαθητές τού Ειδικού Σχολείου και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους εκπαίδευσης και επικοινωνίας των βαρήκοων παιδιών. Η εμπειρία τους ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.
Ομάδα δεκαοκτώ (18) μαθητών τής Α΄ τάξης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ερευνητικής Εργασίας «Το ηλιακό σύστημα», επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν αρχικά στον χώρο τού Αστεροσκοπείου και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον θόλο, διαμέτρου 6 m, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο διοπτρικό τηλεσκόπιο 20 cm. Ο καιρός, αν και συννεφιασμένος, έκανε ένα 5λεπτο διάλειμμα ηλιοφάνειας, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να παρατηρήσει τον Ήλιο με τη χρήση πετάσματος. Τα παιδιά συνόδευσαν ο φυσικός κ. Βασίλης Τεμπερεκίδης και ο βιολόγος κ. Αλέξης Κοκκάλου.
Από τη Β΄ τάξη, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ερευνητικής Εργασίας «Εμβληματικά κτήρια τής Θεσσαλονίκης – Κομμάτι τής ιστορίας της», ομάδα οκτώ (8) μαθητών περπάτησε επί των οδών Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, προκειμένου να παρατηρήσουν τα παιδιά και να φωτογραφήσουν συγκεκριμένα κτήρια. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές τους κ. Νίκος Καβαρδίνας και Αλβέρτος Άντζελ.
Η ομάδα έντεκα (11) μαθητών τής Β΄ τάξης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τύς Ερευνητικής Εργασίας «Αρωματικά φυτά και λαχανόκηπος», επισκέφθηκε την πλατεία Εμπορίου και την Αγορά Θεσσαλονίκης, μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Νίκο Γκριμπίζη και τον φυσικό κ. Κώστα Χρυσοβέργη. Τα παιδιά στάθηκαν στα μαγαζιά που προμηθεύουν σπόρους και φυτά, είδαν τα αρωματικά φυτά και τα λουλούδια και σχεδίασαν τις επόμενες καλλιέργειές τους.
Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ερευνητικής Εργασίας «Εναλλακτικές μορφές θεραπείας: μόδα ή αναγκαιότητα;», ομάδα οκτώ (8) μαθητών τής Β΄ τάξης επισκέφθηκε το φιλόξενο Εργαστήρι Ζωγραφικής τού Σ. Ζαχαριάδη. Τα παιδιά συζήτησαν με τον ζωγράφο για τη θετική επίδραση τής καλλιτεχνικής έκφρασης στην υγεία των ανθρώπων. Τους μαθητές συνόδευσαν η φιλόλογος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου και η μαθηματικός κ. Βούλα Κανελλοπούλου.