e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο εργασιών που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ο γλωσσικός μας πολιτισμός», δύο ομάδες μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας τού Α.Π.Θ. την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Β. Βαβαρούτσο, Μ. Βέργουλα και Ε. Κόντα.
Ειδικότερα, οι μαθητές τής Α΄ τάξης που ασχολούνται με το θέμα «Εκμάθηση τής Ελληνικής ως ξένης γλώσσας» προσπάθησαν να διερευνήσουν τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας τής Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Αντίστοιχα, η εργασία των μαθητών τής Β΄ τάξης με τίτλο «Όταν οι γλώσσες ταξιδεύουν….: Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας τού Α.Π.Θ.» είχε στόχο την ανάδειξη τής πολύπλευρης συμβολής τού Σχολείου στη διδασκαλία τής Νέας Ελληνικής σε αλλόγλωσσους μαθητές.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους τού Σχολείου, συνομίλησαν με διδάσκοντες και μαθητές και αντάλλαξαν εμπειρίες πάνω στην εκμάθηση τής Ελληνικής ως μητρικής αλλά και ως ξένης γλώσσας. Ιδιαίτερες εντυπώσεις άφησε στους μαθητές τής Παιδαγωγικής Ομάδας η παρακολούθηση μαθημάτων Νέας Ελληνικής σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να εργαστούν, να σπουδάσουν, να ζήσουν στη χώρα μας ή γιατί θαυμάζουν τον πολιτισμό της. Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τους αλλοδαπούς μαθητές για την ολοκλήρωση διαφόρων δραστηριοτήτων κατανόησης κειμένου και παραγωγής προφορικού λόγου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τού Σχολείου.
Η ενεργός εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία και η επαφή τους με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα αποτέλεσε αναμφίβολα πολύτιμη εμπειρία γι' αυτούς.