e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 13 έως15 Ιανουαρίου 2016 διεξήχθη το 6ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τού διεθνούς λυκείου Ferney-Voltaire (6th FERMUN), στο οποίο συμμετείχαν 16 μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης.


Η τελετή έναρξης τού συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών, την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Τις επόμενες δύο μέρες το συνέδριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις τού Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας WMO (World Meteorological Organization / Organisation Météorologique Mondiale), ο οποίος αποτελεί το εξειδικευμένο όργανο τού ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων, και στις εγκαταστάσεις τού Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου WTO (World Trade Organization / Organisation Mondiale du Commerce), στόχος τού οποίου είναι η θέσπιση κοινών κανόνων και αρχών που πρέπει να διέπουν το διεθνές εμπόριο.
Το γεγονός ότι το 6ο FERMUN πραγματοποιήθηκε στις δύο από τις έξι επίσημες γλώσσες τού ΟΗΕ, την Αγγλική και τη Γαλλική, και το ότι οι νεαροί σύνεδροι εργάστηκαν με τον ίδιο εξοπλισμό ταυτόχρονης διερμηνείας που παρέχεται στα διεθνή συνέδρια των οργάνων τού ΟΗΕ αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουν οι μαθητές τους μηχανισμούς τής μετάφρασης και τον ρόλο της ως γέφυρας ανάμεσα στις γλώσσες και, παράλληλα, να βιώσουν όλη τη διαδικασία σαν να ήταν πραγματικοί διπλωμάτες.
Εφέτος το θέμα τού δίγλωσσου Μαθητικού Συνεδρίου ήταν: "FERMUN 2016 : Η αλλαγή που επιζητούμε - Διεθνής Μετανάστευση και Ανάπτυξη" (FERMUN 2016 – International Migration and Development / Μigrations Ιnternationales et Développement Mondial).
Μέσω τού κοινοβουλευτικού διαλόγου, και σύμφωνα με τη λειτουργία των επίσημων οργάνων τού ΟΗΕ, 650 έφηβοι σύνεδροι από περισσότερες από 20 χώρες από 4 διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία) και 40 σχολεία τού εξωτερικού διαχειρίστηκαν - ως πρόεδροι επιτροπών, ως απεσταλμένοι κρατών μελών, ως δημοσιογράφοι και ως διερμηνείς ή μεταφραστές - επίκαιρα θέματα όπως η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.
Οι μαθητές τής τάξης  τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος, εκπροσωπώντας το Τσαντ, την Εσθονία, το Μπουρουντί και το Ιράκ, ήταν οι: Αθανασιάδου Μάρθα, Βαρτζόπουλος Χρυσόστομος, Βράνα Στυλιανή, Γιαλαμά Χριστίνα, Γιαννιώτου Αικατερίνη, Δασκαλοπούλου Αγγελική, Ευμορφιάδου Παναγιώτα, Καμαριάρη Ελένη, Καραδημητρίου Χρήστος, Πόλιου Θεοδώρα, Πυλαρινού Ελισάβετ και Τοτοκώτση Αναστασία.
Επίσης, εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν με την άρτια παρουσία και συμμετοχή τους η Άννα Μαρία Τοτοκώτση και η Ιωαννίδου Σταυρούλα ως πρόεδροι επιτροπών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τής τελετής έναρξης τού συνεδρίου η Σταυρούλα Ιωαννίδου, ως πρόεδρος τού Εκτελεστικού Συμβουλίου τής Αφρικανικής Ένωσης και εκπροσωπώντας το Σχολείο της, πήρε τον λόγο και μίλησε για τη σημασία τής καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η μαθήτρια Στοϊμένου Άρτεμις συμμετείχε ως επίσημη ανταποκρίτρια τύπου (Press Officer) και
για τρεις μέρες κάλυπτε δημοσιογραφικά τις εργασίες τού συνεδρίου και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα “Fermun magazine”.
Ως μεταφράστρια από τα Γαλλικά στα Αγγλικά συμμετείχε η μαθήτρια Ιωαννίδου Αγγελική με άριστες επιδόσεις. Όλοι οι Έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια Γάλλων συμμαθητών τους, που συμμετείχαν στο 6ο FERMUN, και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γαλλική κουλτούρα, τις συνήθειες και τα έθιμα των Γάλλων, να γευτούν τυπικά γαλλικά εδέσματα και - το πιο σημαντικό - να δημιουργήσουν φιλίες.
Μέσα από τη συμμετοχή τους στο 6ο FERMUN, οι μαθητές προχώρησαν ενεργά στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των απόψεων.
Επίσης, η διγλωσσία τού συνεδρίου τούς επέτρεψε να εκφραστούν στην γλώσσα που επιθυμούσαν και να  διεξαγάγουν συζητήσεις υψηλού επιπέδου.
Τέλος, η συναναστροφή με εφήβους από όλο τον κόσμο τούς βοήθησε να αναπτύξουν αισθήματα αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.
Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), που αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, με εξειδίκευση στη Σωματιδιακή Φυσική, και βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Τρεις Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται στο C.E.R.N., ενημέρωσαν τους μαθητές για την ιστορία και το βασικό αντικείμενο τής έρευνας τού ιδρύματος και τους ξενάγησαν στα τρέχοντα πειράματά του και στις εγκαταστάσεις του.
Την ίδια ημέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν την παλιά πόλη, τη λίμνη και το εμπορικό κέντρο τής Γενεύης.
Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Οικονόμου Άννα και η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Καρασάββα Σοφία.