e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, συμμετείχε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης "No Hate Speech Movement" τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, μέσα από το μάθημα "Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών"  τής κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών τής Β΄ Λυκείου.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια που συντόνισε τη δράση ήταν η κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα.
Η συγκεκριμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο τού διαδικτύου. Στόχος είναι να μειωθεί το επίπεδο ανοχής τής ρητορικής μίσους και να αναπτυχθεί η διαδικτυακή συμμετοχή των νέων και η αίσθηση του ενεργού πολίτη σε θέματα διακυβέρνησης τού διαδικτύου.
Στο πλαίσιο τού μαθήματος πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το τι αποτελεί ακριβώς η ρητορική μίσους και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται στον δημόσιο λόγο, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, κατέγραψαν τις πρώτες σκέψεις τους και ακολούθησε συζήτηση με το σύνολο τής τάξης. Οι μαθητές συνέδεσαν τη συγκεκριμένη έννοια με τον εκφοβισμό και την καταπάτηση δικαιωμάτων διαφόρων ευάλωτων συνήθως κοινωνικών ομάδων. Επίσης, προχώρησαν σε ένα διαχωρισμό μεταξύ τής ελευθερίας τής έκφρασης και τής ασυδοσίας στην έκφραση, που συχνά αγγίζει τα όρια τής ρητορικής μίσους.  Επεσήμαναν, δηλαδή, ότι τοδικαίωμα κάποιου να εκφράζεται ελεύθερα  δεν πρέπει να  θίγει τα δικαιώματα και την προσωπικότητα κάποιου άλλου.
Τέλος, δημιούργησαν στο εργαστήριο Η/Υ τού Σχολείου padlet με τις αρχικές τους σκέψεις και τα παρουσίασαν στην τάξη με σχολιασμό ανά ομάδα.