e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τού μαθήματος Πολιτική Παιδεία με διδάσκουσα την κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία εκπροσώπων τής Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας με κύριο ομιλητή τον κ. Νίκο Πόδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016.
Η ομιλία τού κ. Πόδα αναφερόταν στις επιπτώσεις τής διαφθοράς στην οικονομία και την ευημερία τής χώρας και αναδείκνυε την αναγκαιότητα τής διαφάνειας. Καθώς ο κ. Πόδας κατείχε στο παρελθόν διοικητικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς αλλά και ιδιωτικούς φορείς, κατόρθωσε να δώσει μέσα από την εμπειρία του πραγματικά παραδείγματα διαφθοράς και να αναδείξει τη διάσταση των επιπτώσεών τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αλλά και στο άτομο. Στην παρουσίαση επίσης αναφέρθηκαν γενικότερα στοιχεία τής Διεθνούς Διαφάνειας για τις οικονομικές επιπτώσεις τής διαφθοράς αλλά και ειδικότερα στοιχεία τής Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για το μέγεθος και τις επιπτώσεις τής διαφθοράς στη χώρα μας.
Ο ομιλητής, χρησιμοποιώντας ρήσεις αρχαίων Ελλήνων σοφών για την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη διαφθορά, προσπάθησε να παροτρύνει τους μαθητές σε αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη διαφθορά. Αυτή η αλλαγή θα είναι και η βασική αρχή καταπολέμησης τής διαφθοράς.
Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που μοιράζεται ένα κοινό όραμα: έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι κοινωνίες και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων θα είναι απαλλαγμένα από τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς τής κοινωνίας. Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς ιδρύθηκε το 1996, με κύριους σκοπούς δράσης να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους τής διαφθοράς στη χώρα μας και ταυτόχρονα να προωθήσει ουσιαστικές συστημικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν στη λειτουργία τής κοινωνίας περισσότερη διαφάνεια. Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς/παράρτημα Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Μάιο τού 2001 και πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μάλιστα, μεταξύ τής Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας. Το Παράρτημα αποτελεί έναν πυρήνα τής ΔΔ-Ε στη Θεσσαλονίκη που απαρτίζεται από μια δυναμική ομάδα πολιτών, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης τού κοινού της Θεσσαλονίκης και τής Βορείου Ελλάδος σε θέματα διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε δράσεις και ενέργειες τέτοιες, ώστε να βοηθήσει τις επόμενες γενιές να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους με διαφάνεια, μένοντας μακριά από πρακτικές διαφθοράς.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μελέτες περίπτωσης που παρουσίασε ο κ. Πόδας και έθεσαν σχετικές ερωτήσεις.
Σχετικοί σύνδεσμοι:https://www.transparency.org/