e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αρσάκειο Γυμνάσιο, τους Ομίλους Απογευματινών Δραστηριοτήτων και τον Σύλλογο Αποφοίτων Αρσακείων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε με επιτυχία, για 2η χρονιά, τη Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών. Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στο Θέατρο των Αρσακείων, είχε την έγκριση τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και εντάχθηκε στο πλαίσιο τού εορτασμού των 180 χρόνων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Σχολική Σύμβουλος Μουσικών δρ Γεωργία Μαρία Τσερπέ, η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Σγουρού και η Συντονίστρια των Αρσακείων Θεσσαλονίκης δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου.
Περισσότεροι από 400 μαθητές, μέλη χορωδιών από σχολεία και ωδεία τής Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο φεστιβάλ τού Αρσακείου ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους με την καθοδήγηση των εμπνευσμένων μουσικών-καθηγητών τους και εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξίας, χαράς και ελπίδας.
Τιμώντας την επέτειο των 90 χρόνων τού Μίκη Θεοδωράκη, κάθε χορωδία είχε στο ρεπερτόριό της ένα τουλάχιστον τραγούδι τού συνθέτη.
Την Πέμπτη 21 Απριλίου παρουσίασαν το έργο τους οι χορωδίες των 4ου και 15ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση τού Καμπάνη Σαμαρά, 1ου ΓΕΛ Πυλαίας υπό τη διεύθυνση τού Λουκά Κασιάρα, Ωδείων «Αστρινίδειο» και «Ε. Σαμαρά» (συμφωνική ορχήστρα και μικτή χορωδία) υπό τη διεύθυνση τού Καμπάνη Σαμαρά και Αρσακείου Γυμνασίου – Λυκείου και Αποφοίτων υπό τη διεύθυνση τής Αναστασίας Γκίνη. Μετά από τις εξαιρετικά πετυχημένες εμφανίσεις του κατά την εφετινή σχολική χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2015) και στην 8η Πανελλήνια Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών στο πλαίσιο Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας (Απρίλιος 2016), το Μουσικό Σύνολο τού Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου και Αποφοίτων Θεσσαλονίκης (Όμιλος Χορωδίας και ορχήστρα) έκλεισε την εκδήλωση με έργα λόγιας χορωδιακής, έντεχνης ελληνικής και παραδοσιακής μουσικής.
Την Παρασκευή 22 Απριλίου εμφανίστηκαν οι χορωδίες των Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση τού Ηρακλή Παναγόπουλου, Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών (λαϊκές παιδικές, νεανικές χορωδίες) υπό τη διεύθυνση τού Ανδρέα Καρακότα, 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά υπό τη διεύθυνση τής Χρυσούλας Σταθοπούλου, 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά υπό τη διεύθυνση τής Χρυσούλας Σκαρλάτου, 1ου Γυμνασίου Τούμπας και 1ου Γυμνασίου Θέρμης υπό τη διεύθυνση τής Βασιλικής Κατσούκα.
Ξεχωριστές εμφανίσεις υπήρξαν και τις δύο ημέρες τής Συνάντησης: Ιδιαίτερη τιμή για το Αρσάκειο αποτέλεσε η συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των φωνητικών και των ορχηστρικών συνόλων των Ωδείων «Αστρινίδειο» και «Ε. Σαμαρά», που παρουσίασαν το Stabat Mater τού Pergolesi με σολίστ τη σοπράνο Χιονάτη Γκίνα και τον κόντρα τενόρο Δημήτριο-Γρηγόριο Καλογιάννη, καθώς και τού καταξιωμένου ερμηνευτή Ανδρέα Καρακότα, ο οποίος ερμήνευσε με ιδιαίτερη εκφραστικότητα, αμεσότητα και ζέση ελληνικά τραγούδια.
Στην εκδήλωση επίσης, εκτός τού επίσημου προγράμματος, παρουσιάστηκε από ομάδα μαθητριών και μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης το μουσικό δρώμενο «Νοηματική: Η γλώσσα τής σιωπής», το οποίο τα παιδιά είχαν παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο (16-17 Απριλίου 2016, Αρσάκεια-Τοσίτσεια Εκάλης) με την παρουσία και τη σύμπραξη του συνθέτη Νικόλα Λειβαδίτη. Υπεύθυνοι καθηγητές τής εργασίας ήταν οι καθηγητές κ. Α. Γκίνη, δρ Βασίλειος Μυλωνάς και Σοφία Χαριτίδου. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια των φιλολόγων τού Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλιάς Τατσιοπούλου και Μαρίας Μιχαηλίδου, καθώς και τού δασκάλου κ. Λάμπρου Ψυχογιού στην απόδοση της νοηματικής γλώσσας και, βέβαια, τού συνθέτη Νικόλα Λειβαδίτη που εμπιστεύθηκε στους μαθητές τα τραγούδια του και τους καθοδήγησε στη μουσική ερμηνεία τους.
Τη χορωδία καθώς και την ορχήστρα προετοίμασε και διηύθυνε η μουσικολόγος καθηγήτρια τού Αρσακείου κ. Αναστασία Γκίνη.
Το πρόγραμμα τού φεστιβάλ και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.