e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο των μαθημάτων επιλογής οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τα σχολικά τους μαθήματα με την προοπτική, την ερευνητική ματιά και τις εφαρμογές τής επιστήμης και των πανεπιστημιακών σπουδών. Παράλληλα, γνώρισαν τη βιβλιοθήκη τού Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται εκεί στους φοιτητές, στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και σε εξωτερικούς χρήστες (ηλεκτρονικός κατάλογος βιβλίων, άρθρων, περιοδικών, Ψηφίδα-Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Ιδρυματικό Καταθετήριο, αναζήτηση πηγών, αξιοποίηση ασύρματου δικτύου και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τρόποι δανεισμού κτλ).
Οι μαθητές τού τμήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» ενημερώθηκαν για τις σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Μετά την παρουσίαση οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις και συζήτησαν με τους καθηγητές των παραπάνω τμημάτων. Μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή των Οικονομικών κ. Βελέντζα, έγιναν δεκτοί στο αμφιθέατρο σε ώρα μαθήματος των πρωτοετών φοιτητών και συνομίλησαν με τον καθηγητή και τους φοιτητές. Τους μαθητές συνόδευσαν η φιλόλογος Β. Δεμίρη και η οικονομολόγος Ν. Πιλωνά.
Η ομάδα των μαθητών τής Α΄ τάξης που διδάσκεται το μάθημα τής «Καλλιτεχνικής Παιδείας» είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης τής Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρονολογία ίδρυσης, τους κλάδους, τις κατευθύνσεις, τις πτυχιακές εξετάσεις, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά προγράμματα καθώς και για τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus από τον Πρόεδρο τού τμήματος κ. Ευγένιο Πολίτη. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο στούντιο ηχογράφησης τής Σχολής από τον εργαστηριακό υπεύθυνο κ. Φώτη Σακαλή. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μιας ηχογράφησης και να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τη συμβολή τού συγκεκριμένου εργαστηρίου στην πορεία των μουσικών σπουδών. Τους μαθητές συνόδευσαν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη και η θεολόγος κ. Αριστέα Τσιακάλου.
Την ίδια μέρα οι μαθητές τής Α΄ λυκείου που επέλεξαν το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» επισκέφθηκαν την Ακαδημία Ρομποτικής τού τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στόχος τής Ακαδημίας είναι η προσέγγιση τού αντικειμένου τής Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω δραστηριοτήτων που συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι. Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για την εξέλιξη τής ρομποτικής από τον επίκουρο καθηγητή κ. Ν. Φαχαντίδη, συνεργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ από lego, το οποίο κατόπιν προγραμμάτισαν να κινείται στον χώρο. Η επίσκεψη έληξε με διασκεδαστικό τρόπο, με τον αγώνα των ρομπότ των μαθητών. Η δράση συνδυάστηκε και με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2016 που έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία τού προγραμματισμού στη σύγχρονη εποχή και να απομυθοποιήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται κάποιος για να μάθει να προγραμματίζει. Τους μαθητές συνόδευσαν οι κ. Μ. Σφυρίδου και Κ. Χρυσοβέργης.