e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μαθημάτων τής Λογοτεχνίας και τής Πολιτικής Παιδείας, επισκέφθηκαν την έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών στη Θεσσαλονίκη, 1885-1912», που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τού Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και οργανώθηκε σε συνεργασία με το University Studio Press και επιμέλεια τού Βασίλη Κολώνα, καθηγητή τού τμήματος Αρχιτεκτόνων τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η έκθεση επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τη γοητευτική συνοικία των Εξοχών, στη σημερινή οδό Βασιλίσσης Όλγας, με τις επαύλεις και τους κήπους της, και να αναπλάσει τη ζωή των ανθρώπων της εκατό περίπου χρόνια πριν. Στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες και σχέδια, καρτ-ποστάλ και άγνωστες φωτογραφίες δρόμων και κτηρίων που δεν υπάρχουν πια, πορτρέτα τής κοσμοπολίτικης κοινωνίας τής Θεσσαλονίκης. Διακόσιες εξήντα πέντε εικόνες επιχειρούν να αποκαταστήσουν την εικόνα τής συνοικίας που χάθηκε και να τεκμηριώσουν την ιστορία των κτηρίων και των ενοίκων τους.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους τής έκθεσης, που ήταν γεμάτοι από φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ κτηρίων, χάρτες και σχέδια δρόμων τής εποχής. Απέκτησαν έτσι μια εικόνα τού πώς ήταν έναν αιώνα πριν μια τόσο γνωστή λεωφόρος τής πόληςτους, η οδός Βασιλίσσης Όλγας. Επίσης, μέσα από φωτογραφίες κατοίκων τής περιοχής προσπάθησαν να αναπλάσουν στο μυαλό τους την τότε ζωή, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και πολυκατοικίες, αλλά και η σύνθεση τού πληθυσμού ήταν τόσο διαφορετική. Συνειδητοποίησαν, δηλαδή, ότι στους ίδιους δρόμους ζούσαν, εργάζονταν και κινούνταν συμπολίτες τους, μόνο που τότε τίποτα δεν ήταν ίδιο με σήμερα. Οι αναμνήσεις των παππούδων τους αναβίωσαν στα μάτια τους μέσα από την έκθεση αυτή.
Τα παιδιά απέκτησαν έτσι μια εικόνα παραστατική τής εποχής στην οποία γράφονται κάποια από τα λογοτεχνικά κείμενα που θα μελετήσουν και έτσι μπορούν να τα τοποθετήσουν σωστότερα στον χώρο και τις συνθήκες δημιουργίας τους. Ακόμα, θα έχουν τα ερεθίσματα ώστε να συζητήσουν στο μάθημα τής Πολιτικής Παιδείας για τη διαφοροποίηση των αξιών, καθώς μεταβάλλεται ο χώρος και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, Σοφία Χαριτίδου και Βίκτωρ Βαβαρούτσος και η οικονομολόγος κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα.