e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τη Ροτόντα τής Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως ναό τού Αγίου Γεωργίου από παρακείμενο ομώνυμο ναό.
Οι μαθητές, περπατώντας στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, είχαν την ευκαιρία να δουν και την αψίδα τού Γαλερίου και να περιηγηθούν στη γύρω περιοχή, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για την εξέλιξη τής πόλης στο πέρασμα των αιώνων και τις δραστηριότητες των κατοίκων στις διάφορες εποχές.
Η Ροτόντα, προστατευόμενη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ρωμαϊκό κτίσμα, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και αργότερα σε μουσουλμανικό τζαμί, για να αποδοθεί ξανά στην ελληνική χριστιανική κοινότητα τής Θεσσαλονίκης μετά το 1912. Η γειτονική περιοχή ακολούθησε με την οικοδόμησή της και τις εμπορικές δραστηριότητες τις εναλλαγές αυτές.
Οι μαθητές συνάντησαν τόσο τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, στο πλαίσιο των μαθημάτων τής Ιστορίας τού Σύγχρονου Κόσμου, όσο και τις δραστηριότητες τής πόλης και τις αλλαγές της, στο πλαίσιο των μαθημάτων τής Λογοτεχνίας (με αφορμή το ποίημα τού Μανόλη Αναγνωστάκη "Θεσσαλονίκη, Μέρες τού 1969 μ.Χ."). Το γεγονός ότι πρόσφατα έληξε μια περίοδος αναστηλωτικών εργασιών στο μνημείο, οπότε η Ροτόντα είναι πλέον και πάλι επισκέψιμη, δημιουργεί την ευκαιρία να απολαύσει κανείς και το επιβλητικό εσωτερικό τού μνημείου.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Αντωνία Κ. Βουλγαράκη και Γεωργία Νάνου, καθώς και ο μαθηματικός κ. Γιάννης Καλούτσας, οι οποίοι κάλυψαν απορίες και ζητήματα και παρουσίασαν τις σχετικές πληροφορίες.