e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 ομάδα μαθητών τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής ερευνητικής εργασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Γκίνη, μουσικολόγο, συμμετείχε σε μια διπλή δράση: απέκτησε την εμπειρία μιας τηλεοπτικής εκπομπής και τη συνεργασία με έναν αξιόλογο σκιτσογράφο.


Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε εκπομπή τής ΕΡΤ3 μέρος τής δουλειάς τους σχετικά με το θέμα «Η τέχνη τής γελοιογραφίας στην Ελλάδα τού 20ού και τού 21ου αιώνα».
Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε στον χώρο τού Σχολείου από το συνεργείο τής ΕΡΤ3 και θα μεταδοθεί σύντομα.
Η τηλεοπτική αυτή δράση τελεί υπό την αιγίδα τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τής Κεντρικής Μακεδονίας και εντάσσεται στο ευρύτερο επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό έργο τής ΕΡΤ3, που στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη τής ομαδοσυνεργατικής μεθόδου εκμάθησης στα σχολεία, καθώς και στην εξοικείωση των εφήβων με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τον τρόπο λειτουργίας ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που επιδιώκει την αντικειμενική ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία.
Τα μέλη τής ερευνητικής ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα τη ζωή και το έργο διακεκριμένων Ελλήνων γελοιογράφων, να σχολιάσουν επιλεγμένες γελοιογραφίες, να αναδείξουν τη δική τους καλλιτεχνική δουλειά και να συζητήσουν σχετικά με τις εμπειρίες που απέκτησαν κατά την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα στο πλαίσιο τού μαθήματος τής ερευνητικής εργασίας, προσκλήθηκε στο Σχολείο ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απήχηση τής τέχνης τής γελοιογραφίας σήμερα, αλλά και στις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές τού επαγγέλματος τού σκιτσογράφου. Στη συνέχεια, μίλησε στους μαθητές για την προσωπική του εμπειρία και την καλλιτεχνική εξέλιξη, καθώς και για τη δραστηριοποίησή του στον τύπο, στην τηλεόραση και γενικότερα στον χώρο τής εκπαίδευσης και τού πολιτισμού.
Η συνάντηση τής ομάδας των μαθητών με τον Δ.Νικολαΐδη ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό εργαστήριο σκίτσου, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν, αξιοποιώντας τις δημιουργικές τους ικανότητες και ξεδιπλώνοντας το καλλιτεχνικό τους ταλέντο.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο τής τρίτης διδακτικής επίσκεψης, οι μαθητές τής ομάδας επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Έκθεση Κόμικς και Παιχνιδιών Στρατηγικής. Είχαν την ευκαιρία, έτσι, να ταξιδέψουν στον χρόνο μέσα από τη συναρπαστική ξενάγηση που διοργάνωσε ο εκδότης, δημιουργός κόμικς, φιλόλογος, ραδιοφωνικός παραγωγός και wargamer Νίκος Δαλαμπύρας. Μεταξύ άλλων, εκεί θαύμασαν το εντυπωσιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την άλωση τής Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς.
Μέσα από την πρωτότυπη αυτή ξενάγηση, οι μαθητές διδάχτηκαν πολλά σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη δύναμη και την ακτινοβολία τού Βυζαντινού Πολιτισμού αλλά τού τρόπου σκέψης των Βυζαντινών.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τής ομάδας των μαθητών σε βιωματικό εργαστήριο, όπου διδάχτηκαν τη δημιουργία σεναρίου και τον σχεδιασμό των κόμικ στριπ, μικρών ιστοριών κόμικς.
Με διασκεδαστικό και εύληπτο τρόπο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την τέχνη τού σκιτσογράφου, μια τέχνη που με όχημα τη φαντασία και τον σαρκασμό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, και να ξεδιπλώσουν μέσα από τα δικά τους έργα το χιούμορ και το ταλέντο τους.
Υπεύθυνη τού συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν η σκιτσογράφος-δημιουργός κόμικς Σταυρούλα Ανθηροπούλου. Τους μαθητές συνόδευσαν η διδάσκουσα το μάθημα τής ερευνητικής εργασίας κ. Αναστασία Γκίνη, μουσικολόγος, και η κ. Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, καθηγήτρια Γερμανικών.


Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις στις ιστοσελίδες:
http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2016/12/20-21-3.html
http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2016/12/blog-post_30.html