e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Εκδήλωση-αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη πραγματοποίησαν οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2017 στο Θέατρο των Σχολείων, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.
Την εκδήλωση, την ευθύνη τής οποίας είχαν οι φιλόλογοι κ. Σοφία Χαριτίδου και Βίκτωρ Βαβαρούτσος, προλόγισε η Διευθύντρια τού Λυκείου κ. Άννα Σγουρού που επισήμανε τη συμβολή τού Καζαντζάκη στη διαμόρφωση τής νεοελληνικής συνείδησης, και τον δυναμισμό τής πλούσιας γλώσσας του.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων τής Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρ Μαρία Ευσταθίου, η οποία μίλησε για την αγάπη που έχει στον Έλληνα συγγραφέα και αναφέρθηκε στην προσωπική της αναγνωστική διαδρομή στα έργα τού Καζαντζάκη.
Οι μαθητές τής Β΄Λυκείου Βαλέρια Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Γαϊδατζή, Αγάπη Τσακλίδου, Μαγδαληνή Καμάρη και Βασίλης Χονδρογιώργης σκιαγράφησαν τη ζωή και το έργο τού Νίκου Καζαντζάκη, ενώ η παρουσίασή τους συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ανάγνωση ιδιαίτερων αποσπασμάτων τού έργου τού Καζαντζάκη.
Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση αποτέλεσαν τα δυο τραγούδια από τον «Καπετάν Μιχάλη» που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Τραγούδησαν οι μαθήτριες Μαρία Αγγελοπούλου, Φένια Τίκη και Σοφία Τριλυράκη, ενώ την ορχήστρα αποτελούσαν οι Μαρία Κοϊμτζόγλου (βιολί), Γιάννης Καπελάνος (κιθάρα), Κατερίνα Σταματελάκη (πιάνο), Άννα- Ιωάννα Πιτούλια (κρουστά) και ο χημικός Βασίλης Μυλωνάς (μαντολίνο).
Το μουσικό αυτό κομμάτι τής εκδήλωσής μας είχε παρουσιαστεί και στην ημερίδα που διοργάνωσαν τιμώντας τον Νίκο Καζαντζάκη οι φιλόλογοι των «Εκπαιδευτηρίων Δούκα», στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 2017.
Στο δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης η ατμόσφαιρα άλλαξε χάρη στο χορευτικό τμήμα τού Λυκείου Ελληνίδων που μας τίμησε με την παρουσία του.
Με την καθοδήγηση τής κ. Στέλλας Δούκα, καθηγήτριας ΤΕΦΑΑ τού ΑΠΘ, τα νέα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς με αυθεντικό κρητικό δυναμισμό και υπερηφάνεια.
Την εκδήλωση που παρακολούθησαν και μαθητές τού Γυμνασίου τίμησαν με την παρουσία τους η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων δρ Μ. Ευσταθίου, η Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης δρ Αικ.Ιωακειμίδου, η κ. Σ. Δούκα, καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, η πρόεδρος τού Λυκείου Ελληνίδων κ. Τσιότρα, μέλη τού Λυκείου Ελληνίδων και γονείς μαθητών.
Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/05/blog-post_6.html