e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές όλων των τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τη 2η διδακτική επίσκεψη τής σχολικής χρονιάς, με στόχο τον εμπλουτισμό τής διδακτικής πράξης και τη διεύρυνση των οριζόντων τους.
Στην Α΄ τάξη τού οι επισκέψεις σχεδιάστηκαν κατά τμήματα ερευνητικής εργασίας και ανάλογα με τη θεματική των εργασιών των μαθητών. Συγκεκριμένα:
Οι μαθητές τού τμήματος που εκπονούν την εργασία «Το τραγούδι τής φύσης» επισκέφθηκαν το Τμήμα Κινηματογράφου τού ΑΠΘ και ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο ήχου τού Τμήματος από τον διδάσκοντα κ. Γούσιο. Η επίσκεψη έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τη χρήση των τεχνητών ήχων, τη σύνδεσή τους με τους φυσικούς ήχους και την καλλιτεχνική τους διάσταση. Τους μαθητές συνόδευσαν η μουσικολόγος κ. Αναστασία Γκίνη και ο φυσικός κ. Κώστας Χρυσοβέργης.
Περισσότερα εδώ.
Οι μαθητές που εκπονούν την εργασία «Η Ελλάδα στα μουσεία τού κόσμου» επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο για να διερευνήσουν τις περιπέτειες επαναπατρισμού αρχαιολογικών θησαυρών (των Μαγεμένων, τού χρυσού στεφανιού κ.ά.), προκειμένου να εμπλουτίσουν το υλικό τής μελέτης τους με τρόπο άμεσο. Τους μαθητές συνόδευσε η υπεύθυνη τού μαθήματος κ. Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, καθηγήτρια Γερμανικών, και ο γυμναστής κ. Νίκος Γκριμπίζης.
Περισσότερα εδώ.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επισκέφθηκαν τα παιδιά που εκπονούν την εργασία «Avant-garde». Εκεί γνώρισαν τα πρωτοποριακά έργα τής συλλογής τού Αλέξανδρου Ιόλα και ξεναγήθηκαν και σε έργα τής Biennale, τής έκθεσης που κατεξοχήν αποτυπώνει την πρωτοπορία τής τέχνης. Τους μαθητές συνόδευσαν ο καθηγητής Εικαστικών κ. Θεόδωρος Σπανός και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Άννα Οικονόμου.
Περισσότερα εδώ
Οι μαθητές που εκπονούν την εργασία «Δημιουργώντας τη δική μας επιχείρηση» περιηγήθηκαν σε πολυσύχναστα μνημεία τού ιστορικού κέντρου, αναζητώντας τις ιδέες για τα αναμνηστικά που θα κατασκευάζει και θα διακινεί η επιχείρησή τους. Τα παιδιά συνόδευσαν η πληροφορικός κ. Ολυμπία Σφυρίδου και η οικονομολόγος κ. Αναστασία Πιλωνά.
Περισσότερα εδώ.

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Χημείας, οι μαθητές τής Β΄ τάξης επισκέφθηκαν τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης τού Γενικού Χημείου τού Κράτους, όπου ενημερώθηκαν από τη χημικό κ.  Πετρούλα Ταραντίλη για τις δραστηριότητες τής Υπηρεσίας αυτής, είδαν πώς γίνονται οι χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα φάρμακα και σε άλλες ουσίες και μείγματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές από τις ουσίες και τα μείγματα αυτά αποτελούνται από οργανικές ενώσεις, που είναι και το αντικείμενο τού μαθήματος τής Χημείας στη Β’΄ Λυκείου. Τους μαθητές συνόδευσαν ο χημικός δρ Βασίλης Μυλωνάς, ο φυσικός κ. Νίκος Καβαρδίνας και ο βιολόγος κ. Αλέξιος Κοκκάλου.
Περισσότερα εδώ.

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Αλατζά Ιμαρέτ, όπου εκτίθενται έργα τού σημαντικού γλύπτη Γιώργου Λάππα σε μια έκθεση που οργανώνεται στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων. Η έκθεση αποτυπώνει την επίδραση τού τόπου στην καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ φανερώνει την ιδιαίτερη επίδραση τής πόλης τής Θεσσαλονίκης, συνδέοντάς τη με τις θεματικές ενότητες τού μαθήματος τής Έκθεσης (Τέχνη) και τής Λογοτεχνίας, αλλά και με τη θεματική τού μαθήματος επιλογής Ιστορία τής Τέχνης, που έχουν επιλέξει πολλοί μαθητές τής Γ΄ τάξης. Τα παιδιά είχαν ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν το σημαντικό μνημείο τής πόλης. Συνοδοί των μαθητών ήταν οι φιλόλογοι κ. Γεωργία Νάνου και Βασιλικη Δεμίρη και ο μαθηματικός κ. Ιωάννης Καλούτσας.
Περισσότερα εδώ.