e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επιδιώκει πάντα να δίνει στους μαθητές του την ευκαιρία να παίρνουν μέρος σε καινοτόμες δράσεις και να γνωρίζουν τη λειτουργία διεθνών και διακρατικών οργανισμών.
Έτσι, λοιπόν, δέκα μαθητές τού Σχολείου συμμετείχαν στη δράση «Προσομοίωση τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EUropa.S. T.E.EN.S. 2017», την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και η Αντιπροσωπία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη τού Γραφείου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct τού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το εφετινό θέμα τής συνεδρίασης ήταν «Νεανική επιχειρηματικότητα και απασχόληση στην ΕΕ». Στη δράση συμμείχαν 60 περίπου μαθητές λυκείου από οκτώ σχολικές μονάδες τού νομού Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοτυπία τής δράσης ήταν ότι περιελάμβανε και προετοιμασία των συμμετεχόντων μαθητών σε τρεις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ως εξής:

  • Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017: παρουσίαση τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τού τρόπου λετουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
  • Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017: διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των μαθητών για το θέμα «Νεανική  επιχειρηματικότητα και απασχόληση στην ΕΕ».
  • Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017: τελική πρόβα των συμμετεχόντων μαθητών αναλόγως τής θέσης και τού ρόλου τους ως ευρωβουλευτών στην      προσομοίωση.
Η προσομοίωση τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα "Αναγνωστήριο", στον 2ο όροφο τού κτηρίου Μ2. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους ως «ευρωβουλευτές», ο καθένας ανάλογα με τη χώρα και το κράτος που εκπροσωπούσε, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με συμμαθητές τους άλλων σχολείων και να καταλήξουν σε συμπεράσματα-πορίσματα για διάφορα επιμέρους θέματα που αφορούν στη νεανική επιχειρηματικότητα.
'Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς έμαθαν με βιωματικό τρόπο τη λειτουργία τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασχολήθηκαν με το θέμα τής νεανικής επιχειρηματικότητας και διάφορες παραμέτρους του και, κυρίως, συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους με ωριμότητα και υπευθυνότητα, και διαμόρφωσαν απόψεις για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν ήταν οι: Κασιμάτη Αφροδίτη, Κατσαρού Μαριλένα, Κοκτσίδου Γαρυφαλλιά, Κουδρόγλου Γιώργος, Μαυρόπουλος Θοδωρής, Μουσμουλίδης Σωκράτης, Μπαμπαλή Παναγιώτα, Σιμχά Παύλος, Σταυροπούλου Μελίνα και Τρατσέλα Αγγελίνα.
Την ευθύνη για την οργάνωση είχαν οι καθηγήτριες κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα και Ιφιγένεια Αναγνώστου, οι οποίες και τους συνόδευσαν.

Φωτογραφίες, βίντεο και εντυπώσεις μαθητών μπορείτε να δείτε εδώ.