e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




"Όλβιος ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν"
(ἱστορικός Πολύβιος)

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα έθνη ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων τού Ολοκαυτώματος για να τιμηθεί η μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανάμεσά τους και 77.000 Έλληνες Εβραίοι.

Η διατήρηση τής μνήμης των θυμάτων τού Ολοκαυτώματος -ιδιαίτερα στις νέες γενιές- είναι χρέος όλων για να μη συμβούν ποτέ ξανά παρεμφερή αποτρόπαια εγκλήματα με την ανοχή και την αδιαφορία τής κοινωνίας.
Γι' αυτό, στις 26 Ιανουαρίου 2018, διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στο Αρσάκειο Λϋκειο Θεσσαλονίκης διαβάστηκε το μήνυμα τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε όλες τις τάξεις και οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν την προβολή τής βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας "Λίστα τού Σίντλερ". Πρόκειται για ένα πολεμικό δράμα παραγωγής 1993 με θέμα τη δράση τού Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Έβραίων. Μέσα από τις εικόνες τής ταινίας -σκληρές, αληθινές και γι΄αυτό αποτελεσματικές- οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αντιληφθούν, αλλά και να νιώσουν τη θηριωδία τού ολοκαύτωματος, μαζί όμως και την ελπίδα που συνεχίζει να γεννά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη..
Οι μαθητές άλλωστε τής Α΄ λυκείου είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι, καθώς τα 22 παιδιά τού Α΄2 τμήματος συμμετέχουν, με την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Σοφίας Χαριτίδου, στο πρόγραμμα Crocus τού Εβραϊκού Μουσείου. Περισσότερα εδώ. 

Ακόμη δύο ομάδες μαθητριών λαμβάνουν μέρος στον εφετινό διαγωνισμό βίντεο σχετικά με τα βιώματα των Θεσσαλονικέων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων είναι η διαμόρφωση μιας νέας γενιάς που δεν θα αγνοεί ούτε θα αδιαφορήσει ποτέ απέναντι σε ανάλογα απάνθρωπα φαινόμενα.

Αντίστοιχα, οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων παρακολούθησαν, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, το ντοκιμαντέρ "Η Δίκη τής Νυρεμβέργης", που αναφέρεται στη δίκη των Γερμανών εγκληματιών πολέμου στο δικαστικό μέγαρο τής Νυρεμβέργης.
Η ιστορική γνώση έχει αναμφισβήτητη παιδευτική δύναμη και ο προβληματισμός πάνω στα ιστορικά γεγονότα και τη στάση των ιστορικών προσώπων διαμορφώνει ώριμους και συνειδητοποιημένους πολίτες.