e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής ενότητας «Τα φύλα στη λογοτεχνία» τού μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία τής Α΄ λυκείου, μια ομάδα μαθητριών τής Α΄3 τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στην ολομέλεια τού τμήματος το βιβλίο «Ζιλ και Νικόλ» τής φιλολόγου και Θεσσαλονικιάς συγγραφέως κ. Φρειδερίκης Φαντίδου-Σιδηροπούλου. Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους η ίδια η συγγραφέας και η Διευθύντρια τού Λυκείου κ. Άννα Σγουρού.
Σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, οι μαθήτριες παρουσίασαν την υπόθεση τού βιβλίου και τα διάφορα πρόσωπα-χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κοινωνικό ρόλο αυτών των προσώπων, στις μεταξύ τους σχέσεις και στα κοινωνικά στερεότυπα που υπαγορεύουν τη συμπεριφορά τους.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συγγραφέα. Οι μαθητές τής απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές τής έμπνευσής της, αναρωτήθηκαν αν τα γεγονότα τού μυθιστορήματος είναι πραγματικά και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για το κοινό στο οποίο στοχεύει. Σε όλες η κ. Φαντίδου απάντησε με μεγάλη προθυμία και διάθεση επικοινωνίας με τα παιδιά.
Ξεχωριστή μνεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη τού παρελθόντος, τής εποχής τής μεγάλης πυρκαγιάς τού 1917 και στις αλλαγές που έχει υποστεί η εικόνα τής πόλης ώς σήμερα. Τονίστηκε η πολυπολιτισμικότητα τής Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι πολλοί δρόμοι έχουν αλλάξει πολλές φορές ονομασία και ότι γενικά η πόλη παρουσιάζει σήμερα μια εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που διαβάζει κανείς στις σελίδες τού βιβλίου. Η κ. Φαντίδου, η οποία έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα για τη Θεσσαλονίκη τού παρελθόντος, έδωσε πολλές διευκρινίσεις στους μαθητές και ζωντάνεψε στα μάτια τους την εικόνα αυτής τής άγνωστης Θεσσαλονίκης. Γενικότερα η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ενίσχυσε τη διάθεση τής φιλαναγνωσίας των μαθητών.
Την παρουσίαση είχαν αναλάβει οι μαθήτριες Πάντου Αλίκη, Πρατσίδου Μαριλού, Σαμολαδά Μαριτίνα, Τσιφόρη Χριστίνα και Χαμπίμπ Νικολέττα, ενώ διδάσκουσα καθηγήτρια είναι η φιλόλογος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου. Όλες μαζί ευχαρίστησαν την κ. Φαντίδου για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή τους να επισκεφθεί το Σχολείο και να παρακολουθήσει την παρουσίαση και για τη συμβολή της στην πραγματοποίησή της.