e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην υποστήριξη των μαθητών στο πλαίσιο τού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κάθε χρόνο συμμετέχει στην «Ημέρα Μεντόρων», που υλοποιεί η Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου με τη συνεργασία τής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την υλοποίηση τής Ημέρας Κοινωνικών Μεντόρων για τους μαθητές τής Α΄ λυκείου στον χώρο τού Σχολείου και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Μεντόρων για τους μαθητές τής Β΄ λυκείου.

Οι μαθητές τής Γ΄ λυκείου παρακολουθούν τις εκδηλώσεις γνωριμίας με τα πανεπιστημιακά τμήματα τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [«Σπουδές στο ΑΠΘ» 12-16.02.2018], τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων τής Θεσσαλονίκης, που οργανώνονται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Έτσι, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» - «Ημέρα Μεντόρων» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης. Εφέτος για πρώτη χρονιά η «Ημέρα Μεντόρων» συνδυάστηκε με την «Ημέρα Σταδιοδρομίας» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και η συνδιοργάνωση αυτή διεύρυνε τα όρια τής εκδήλωσης και τής έδωσε πρόσθετο κύρος.
Η ημερίδα ξεκίνησε με ομλία τής κ. Κατερίνας Παπακώτα, ψυχολόγου και συμβούλου Σταδιοδρομίας τού Γραφείου Διασύνδεσης τού ΑΠΘ με θέμα «Σπουδές και επαγγελματική προοπτική στην Ελλάδα τής κρίσης, στο σύνθετο περιβάλλον τής παγκοσμιοποίησης», την οποία προλόγισε ο Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής και παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου και τής Α΄ Λυκείου. Η κ. Παπακώτα μίλησε στα παιδιά για τις νέες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που ανοίγονται σήμερα και εστίασε στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εύρεση εργασίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε όρους όπως κινητικότητα, συνεργατικότητα, ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη και διαχείριση καταστάσεων, που αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την επαγγελματική σταδιοδρόμηση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας.
Ακολούθησαν εργαστήρια σε δύο κύκλους. Οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου και τής Α΄ Λυκείου, με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και επιλογές, χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν ενημέρωση από γονείς μαθητών και αποφοίτους τού Αρσακείου, καταξιωμένους επαγγελματίες στον κλάδο τους. Ομιλητές ήταν οι εξής: Μουσμουλίδης Δημήτριος, αρχιτέκτονας, Κυριάκη Μαριλένα, δικηγόρος, Οδυσσέως Χαράλαμπος, ιατρός χειρουργός, Στεφανίδου Αιμιλίζα, ψυχολόγος, Καπλανίδου Νάντια, Business Coach & Mentor, Παπαγεωργίου Αντώνης, Key Account Manager, Λαδόπουλος Ιορδάνης, χοροδιδάσκαλος, Τσούρλος Παναγιώτης, καθηγητής Γεωλογίας τού Α.Π.Θ., Παυλίδης Λεωνίδας, πλαστικός χειρουργός, Κολτσάκης Γρηγόριος, μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ., Κούδα Σοφία, ψυχολόγος, Βλάχβεη Ασπασία, καθηγήτρια Μάρκετινγκ Τ. Ε. Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Κάνουρας, ιδρυτής τής εταιρίας Robotixlab, Μαθάς Γεώργιος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Οι επαγγελματίες αυτοί μίλησαν στα παιδιά για τις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία, για τις προοπτικές και τις διεξόδους που προσφέρει κάθε επαγγελματικός κλάδος, απάντησαν σε ερωτήσεις τους και προσπάθησαν να λύσουν τις απορίες τους και να κατευνάσουν την αγωνία τους.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές αυτής τής ηλικίας, που βρίσκονται ενώπιον τής επιλογής κατεύθυνσης σπουδών. Τα παιδιά βρήκαν απάντηση στα ερωτήματά τους και η συνάντηση αυτή τα βοήθησε στη λήψη απόφασης για τον κλάδο σπουδών που θα επιλέξουν και το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση τής εκδήλωσης είχε η υπεύθυνη τού Γραφείου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού τού Αρσακείου κ. Αναστασία Πιλωνά, με την υποστήριξη των Διευθυντών τού Γυμνασίου και τού Λυκείου κ. Αθανασίου Νευροκοπλή και Άννας Σγουρού, αντίστοιχα. Στην οργάνωση βοήθησαν, επίσης, η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μαρία Φωτίου και η φιλόλογος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου.
Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφικό υλικό στο ιστολόγιο τού Λυκείου εδώ

Την ίδια ημέρα οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής «Ημέρας Εκπαιδευτικών Μεντόρων» επισκέφθηκαν καθηγητές σε διάφορα τμήματα τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Σχολών και τού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους διακεκριμένους επιστήμονες για τις σπουδές στο κάθε τμήμα και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν. Επίσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους τού εκπαιδευτικού ιδρύματος και είχαν μια πρόγευση τής μελλοντικής τους ζωής ως φοιτητών.
Ενδεικτικά σχόλια των παιδιών από τη συνάντηση αυτή αναρτώνται στο ιστολόγιο τού Λυκείου εδώ.