e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές-μέλη τής ομάδας Δράσης και Πρόληψης κατά τής βίας, των διακρίσεων και τού σχολικού εκφοβισμού τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήρι με την οργάνωση “Αντιγόνη - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία”.

Το εργαστήρι, που συντόνισε η συνεργάτιδα τής «Αντιγόνης» κ. Σοφία Κυπριανίδου, είχε θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση. Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί εναλλακτική πρακτική επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τα εμπλεκόμενα μέρη προσφεύγουν οικειοθελώς στους συνομηλίκους τους διαμεσολαβητές και με τη βοήθειά τους διερευνούν τα αίτια τής σύγκρουσης, συμφωνούν στη λύση της και δεσμεύονται να τηρήσουν την αμοιβαία συμφωνία. Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στον διάλογο, στην ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση και συμβάλλει στη δημιουργία θετικού και δημοκρατικού σχολικού περιβάλλοντος.
Μέσα από διάφορες βιωματικές δράσεις, οι μαθητές μπόρεσαν να αντιληφθούν την έννοια τής σύγκρουσης και τις συνέπειές της, να γνωρίσουν τα διάφορα στάδια τής διαμεσολάβησης και τους κανόνες που τα διέπουν και να συνειδητοποιήσουν την αξία της στη σχολική κοινότητα. Όλες αυτές οι γνώσεις που αποκόμισαν οπωσδήποτε ενδυναμώνουν τον ρόλο τους ως μελών τής ομάδας Δράσης και Πρόληψης κατά τής βίας, των διακρίσεων και τού σχολικού εκφοβισμού και πιθανών μελλοντικών διαμεσολαβητών.
Την ευθύνη τής λειτουργίας τής ομάδας έχουν οι καθηγήτριες κ. Αναστασία Πιλωνά, Ιφιγένεια Αναγνώστου και Σοφία Χαριτίδου.