e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο τού Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη των Σερρών, και διοργανωτής ήταν το 2ο ΓΕΛ Σερρών.
Θέμα τού εφετινού συμποσίου ήταν «Συνυπάρχω - Συνανήκω - Συμπορεύομαι: Θεσμικό και αξιακό πλαίσιο. Κατακτήσεις και πρότάσεις».
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε επιτροπές και είχαν την ευκαιρία για ένα τρίωρο να συζητήσουν το θέμα τής διαφορετικότητας και τις διάφορες εκφάνσεις του, και να προτείνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι φορείς κοινωνικοποίησης.
Τη δεύτερη ημέρα έγινε η παρουσίαση των πορισμάτων από τους προέδρους των επιτροπών, ακολούθησαν ερωτήσεις, και τα πορίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία.
Οι μαθητές για άλλη μια φορά εντυπωσίασαν με την ωριμότητά τους, τις καινοτόμες ιδέες τους και την κριτική τους σκέψη, που αποτελεί δείγμα προς μίμηση και για τους μεγαλυτέρους.
Η συμμετοχή στο συμπόσιο είναι κάθε χρόνο μια εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς 
μέσα σε ένα κλίμα όπου απουσιάζει ο ανταγωνισμός, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με συμμαθητές τους άλλων σχολείων και να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν σχετικά με μείζονα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα, να μάθουν να συνεργάζονται και να εκφράζουν με παρρησία τη γνώμη τους.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής:
Δημόκα Νικολέττα, Καμάρη Δήμητρα, Κάππα Ασπασία-Μαρία, Κατσαρού Ελένη-Μαρία, Κουδρόγλου Γεώργιος (πρόεδρος), Ναϊσίδης Ιωσήφ, Παναγιωτοπούλου Αγγελική-Ειρήνη (γραμματέας), Παπαθανασίου Αδριανός, Σκαλίμη Έλενα και Σταυροπούλου Μελπομένη. 

Την ευθύνη για την προετοιμασία των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου και Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, οι οποίες και συνόδευσαν τους μαθητές στις Σέρρες, και η κ. Αντωνία Βουλγαράκη.
Περισσότερες εικόνες, βίντεο και λεπτομέρειες στο ιστολόγιο τού Λυκείου εδώ.