e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Από την Πέμπτη 15 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής. Ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την πόλη μας αλλά και για την ελληνική επιστημονική κοινότητα.


Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Θεσσαλονίκης συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο στο θεματικό πλαίσιο «Η Φυσική Μαγεύει», το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Μαρτίου.
Το Σάββατο οι μαθητές παρουσίασαν στους επισκέπτες μια σειρά με περισσότερα από 15 πειράματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τρόπο τής παρουσίασης αλλά και για την ουσία τής εκπαιδευτικής πληροφορίας την οποία μετέδωσαν.
Τα πειράματα παρουσίασαν οι μαθητές Ναζλίδης Σωκράτης, Αριστοτέλης Νικολαίδης, Τσιτσιλιάνου Στέβη, Αθανασίου Άννα, Τσεκλίδου Φαίη και Οδυσσέως Ιωάννα.
Την Κυριακή δύο μαθητές μας, η Κολτσάκη Βασιλική από το Γυμνάσιο και ο Σωκράτης Ναζλίδης από το Λύκειο, παρουσίασαν στο συνέδριο την εργασία με θέμα «Η γλώσσα τής ακινησίας», που αφορά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσε με το περιβάλλον ο μεγάλος θεωρητικός Φυσικός Stephen Hawking.

Κατά γενική ομολογία, κυρίως συναδέλφων από διάφορες πόλεις τής Ελλάδας, η παρουσία τού Σχολείου μας ήταν εξαιρετική.

Αναλυτικότερα, ανά θέμα, συμμετείχαν οι μαθητές:

• «Stephen Hawking: Η γλώσσα τής ακινησίας»: Ναζλίδης Σωκράτης, Κολτσάκη Βασιλική (μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου)
• «Άνωση και θερμοκρασία - Coca Cola vs Coca Cola Zero - To νερό που ανεβαίνει μόνο του - Το νερό που δεν πέφτει - Χρωματική διαστρωμάτωση - Κατέβα να ανέβω - Τσαλάκωσέ με - Το μπαλόνι που δεν φουσκώνει» Χριστίνα Σούσκα (Β΄ Γυμνασίου), Μάρκος Κοσμίδης (Γ΄ Γυμνασίου), Παύλος Νανούσης (Γ΄ Γυμνασίου).

Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο κ. Βασίλειος Τεμπερεκίδης και παρασκευαστής ο κ. Δημήτριος Μπατγίδης

• «Σε ένα σχοινί που γυρίζει σχηματίζονται "κύκλοι" - Η λάμπα ανάβει χωρίς να ανοίξουμε τον διακόπτη - Το κινητό πέφτει χωρίς να σπάσει - Η καρέκλα περιστρέφεται μόνη της - Η ρόδα γυρίζει μόνη της στον αέρα - Ένα ελατήριο που "αργεί" να πέσει - Όταν φυσάω προς τα έξω τα σώματα έλκονται προς τα μέσα»Μελπομένη Σταυροπούλου (Α΄ Λυκείου), Ευφροσύνη Τσεκλίδου (Α΄ Λυκείου), Σταυρούλα Τσιτσιλιάνου (Α΄ λυκείου), Χριστίνα-Αλεξάνδρα Τσιφόρη (Α΄ Λυκείου), Άννα Αθανασίου (Β΄ Λυκείου), Αριστoτέλης Νικολαΐδης (Β΄ Λυκείου) και Ιωάννα Οδυσσέως (Β΄ Λυκείου).
Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν οι κ. Νικόλαος Καβαρδίνας και Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης, και παρασκευαστής ο κ. Δημήτριος Μπατγίδης.

Δείτε την παρουσίαση εδώ