e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η Α΄ και η Β΄ τάξη τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στην περιοχή των υγρότοπων Κορώνειας και Βόλβης, στη Μυγδονία γη.
Τους μαθητές υποδέχθηκαν δύο περιβαλλοντολόγοι από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, τους ξενάγησαν στο Εθνικό Πάρκο και τους έδωσαν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα τής περιοχής, με ειδικές προβολές.
Ο λευκοπελαργός, ο θαλασσαετός, τα βουτηχτάρια, το σπιτόφιδο και άλλα είδη έχουν καταγραφεί και φιλοξενούνται στους οικοτόπους τού πάρκου.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή η διατήρηση και διάσωση τής λίμνης Κορώνειας, η έκταση και το βάθος τής οποίας μειώθηκαν δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Η λίμνη αυτή μαζί με τη Βόλβη και τον Ρήχειο ποταμό ανήκουν στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Νatura και προστατεύονται από σειρά διεθνών συμβάσεων (Ramsar, Βαρκελώνης, Βέρνης), όπως ενημερώθηκαν τα παιδιά. Οι ξεναγοί μοίρασαν αναμνηστικά στους μαθητές μας με το λογότυπο τού φορέα διαχείρισης και τους ευχήθηκαν καλή διαδρομή.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την άφιξη των μαθητών στον Σταυρό όπου περιηγήθηκαν για λίγο στα κάθετα δρομάκια, έκαναν βόλτα στην παραλία και κάθισαν για φαγητό στα φιλόξενα εστιατόρια τής κωμόπολης.
Η όλη δράση εντάσσεται στην προσπάθεια τού Σχολείου να εξοικειώσει τους μαθητές με τα φυσικά περιβάλλοντα, που διαφέρουν από το οικείο τους αστικό περιβάλλον, και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κάποια βιώματα από την ύπαιθρο τού τόπου τους.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Σ. Χαριτίδου, Α. Τσιακάλου, Ν. Γκριμπίζης, Κ. Χρυσοβέργης και Γ. Νάνου.