e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 τα μέλη τής Ομάδας Δράσης και Πρόληψης κατά τής Βίας, των Διακρίσεων και τού Σχολικού Εκφοβισμού τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε ενημερωτική συνάντηση και βιωματικό εργαστήριο με την ψυχολόγο τού εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο τού Παιδιού» κ. Ειρήνη Σουργούνη.
Η δράση αυτή εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Real Life Stories” που εκπονεί ο συγκεκριμένος οργανισμός και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα βίας κατά των παιδιών.
Αρχικά η κ. Σουργούνη ενημέρωσε τους μαθητές για τον ίδιο τον οργανισμό «Το Χαμόγελο τού Παιδιού», για το όραμα τού Ανδρέα Γιαννόπουλου που αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία του, και για τις δράσεις τις οποίες επιτελεί.
Μετά την ενημέρωση αυτή ακολούθησε η εξιστόρηση τής πραγματικής ιστορίας τού «Φίλιππου» (θύματος) και «Μπάμπη» (θύτη).
Μέσα από την αφήγηση αυτή οι μαθητές γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις αιτίες και τις συνέπειες τού σχολικού εκφοβισμού, αλλά και τον θετικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιδράσει καταλυτικά η επέμβαση των ειδικών και να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Η συνάντηση αυτή για μια ακόμη φορά προβλημάτισε και ευαισθητοποίησε σε θέματα ενδοσχολικής βίας τους μαθητές-μέλη τής ομάδας κατά τού σχολικού εκφοβισμού, οι οποίοι συνειδητοποίησαν πως κάποιες φορές το θύμα μπορεί να γίνει θύτης, πως οι καταστάσεις αυτές δεν πρέπει να μένουν για κανένα λόγο κρυφές και, κυρίως, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τού ειδικευμένου ψυχολόγου στον οποίο πρέπει να απευθύνονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για να τους συμβουλεύσει σωστά για τις περιπτώσεις bullying που προκύπτουν στον σχολικό χώρο.
Υπεύθυνες για τη δράση ήταν οι καθηγήτριες κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, Σοφία Χαριτίδου και Αναστασία Πιλωνά, που συντονίζουν τις συναντήσεις τής ομάδας.