e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι τρεις μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αβδημιώτης, Βασίλης Δημόκας και Όλγα Νικολή που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό για την ταινία τους σχετικά με το "Ολοκαύτωμα και τους Έλληνες Εβραίους" [http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2015/04/blog-post_13.html], την Παρασκευή 1η Μαΐου 2015 ταξίδεψαν στο Άουσβιτς. Εκεί επισκέφθηκαν το Κρατικό Μουσείο και το Μουσείο τού Άουσβιτς και επέστρεψαν  φορτωμένοι εικόνες και σκέψεις.
Την εμπειρία τους μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους τής Β΄ τάξης, συζήτησαν και προβληματίστηκαν για τη συμπεριφορά και τα κίνητρα των ανθρώπων. Κυρίως όμως προσπάθησαν να μεταφέρουν την αίσθηση και τις εντυπώσεις τους από την περιήγησή τους στον χώρο τού Άουσβιτς.

Καταγράφουν λοιπόν τις σκέψεις τους και αποτυπώνουν στις εικόνες τα ερεθίσματά τους:
"Aνάμεικτα τα συναισθήματα μετά την επίσκεψη στο Άουσβιτς! Θλίψη, συμπόνια, συμ-πάθεια, οργή, θυμός... Περπατήσαμε εκεί όπου εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι βασανίστηκαν και εξοντώθηκαν, εκεί όπου κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια ισοπεδώθηκε. Εβδομήντα χρόνια μετά ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί ακόμα να συλλάβει το μέγεθος αυτής τής γενοκτονίας. Γυρίσαμε πίσω συντετριμμένοι, φορτωμένοι με τύψεις με ενοχές για το ανθρώπινο είδος!!! Πιστεύουμε όμως πως η ευκαιρία που είχαμε να «βιώσουμε» το αποτρόπαιο Άουσβιτς είχε μόνο θετικές συνέπειες για εμάς. Μετά από αυτό γίναμε πιο ευαίσθητοι, γίναμε αναμεταδότες των εμπειριών μας στους συμμαθητές μας και δεσμευόμαστε ότι θα μεταφέρουμε αυτά που ζήσαμε και σε άλλους...".