e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης διακρίθηκαν ανάμεσα σε 3.500 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2017 για την εξαιρετική εργασία τους.
Το θέμα τού εφετινού διαγωνισμού ήταν "His[toi]res / Ιστορίες. Me[moi]res / Αναμνήσεις".Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης τής Πρεσβείας τής Γαλλίας στην Ελλάδα. Στον εφετινό Διαγωνισμό ζητήθηκε να επιλεγεί μία ιστορική φωτογραφία και οι μαθητές να ξαναζωντανέψουν το στιγμιότυπο αυτής τής φωτογραφίας και να τη συνοδεύσουν με ένα κείμενο στη γαλλική γλώσσα, ακολουθώντας το παράδειγμα τού κειμένου «Je me souviens» τού Georges Perec.
Η φωτογραφία που επιλέχθηκε από το τμήμα των Γαλλικών και την καθηγήτρια κ. Σοφία Καρασάββα απεικονίζει τον εορτασμό τής άφιξης τού ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το 1919. Στο κείμενο περιγράφεται η ζωή στη Σμύρνη στις αρχές τού 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα γράμμα προς τον Θεό (Une lettre au Bon Dieu) ενός κοριτσιού, το οποίο επέζησε τής μικρασιατικής καταστροφής, φτάνει στην Ελλάδα με την μητέρα της και αναπολεί τη Σμύρνη στα λαμπρά της χρόνια.
Με τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, οι μαθητές χρησιμοποίησαν εποικοδομητικά τη φαντασία και τις γνώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα καλλιέργησαν ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εργασία.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό ήταν οι: Αναστασία Βαλτοπούλου, Αιμιλία Θεοδωράκιογλου, Νάγια Ιωάννου, Αφροδίτη Καράταγλη, Βασιλική Μπαρκαμπά, Παναγιώτα Νίκου, Ελεάννα Παπαθανασίου, Αλέξανδρος Πρατσίδης, Ελένη Τζιράκη, Γιώργος Τσακνάκης. Τους μαθητές καθοδήγησε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα.
Το κείμενο των παιδιών και περισσότερες λεπτομέρειες αναρτήθηκε στις σελίδες: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/02/2017.html