e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Το 1821 των Αρσακείων: 98 Αγωνιστές - 71 Φιλικοί υπήρξαν μέλη της Φ.Ε.!

Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς και άλλοι 138 αγωνιστές του 1821 και φιλικοί υπήρξαν μέλη της Φ.Ε.! – Το Αρσάκειο στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης των Ελληνίδων και στη μόρφωση του Γένους - Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν τον Ελληνισμό σε 70 πόλεις στη Ν.Α. Μεσόγειο – Ο ζωγράφος της Επανάστασης Διονύσιος Τσόκος δίδαξε στο Αρσάκειο!

Κανένα άλλο σχολείο στην Ελλάδα δεν μπορεί να καυχηθεί ότι συνδέεται τόσο άμεσα και στενά με την Επανάσταση του 1821 όσο το Αρσάκειο. Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι εκατόν σαράντα ένα (141) μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με τον μεγάλο Αγώνα, την εθνική μας παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους: 98 από αυτούς ήταν αγωνιστές και 71 είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Ανάμεσά τους ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς, αλλά και ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Κουντουριώτης και μορφές όπως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός!

Οι δράσεις του Αρσακείου Ιωαννίνων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα Σχολεία μας έχουν προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα υλοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ομιλίες, επίσημοι προσκεκλημένοι, συνεντεύξεις, σχέδια εργασίας, ιστορικές έρευνες, δημιουργία ντοκιμαντέρ, λευκώματα, δράσεις δημιουργικής γραφής, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, θα αποτελέσουν όχημα αφενός για την προσέγγιση των γεγονότων και των συνθηκών που σημάδεψαν τα επαναστατικά χρόνια και αφετέρου για την απόδοση τιμής σε αυτό που με υπερηφάνεια ονομάζουμε «1821».

Περισσότερες πληροφορίες για τις ανωτέρω δράσεις θα αναρτώνται:
στη σελίδα του Σχολείου στο facebook, εδώ
καθώς και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

Tα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία κατέχουν την πρώτη θέση στην ελληνική εκπαίδευση, με τη μεγαλύτερη ζήτηση και με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (μέσος όρος 96%) στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Περί τις επτά χιλιάδες μαθητές φοιτούν στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Αθηνών (Ψυχικού και Εκάλης), Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τιράνων (Αλβανίας), διδασκόμενοι από επτακόσιους και πλέον εκπαιδευτικούς. Συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις τής εποχής και, ταυτόχρονα, αποτελούν Σχολεία αρχών, όπου η κατάρτιση στη γνώση συναρμόζεται με την καλλιέργεια εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και ηθικών αρχών και αξιών, ώστε να διαμορφώνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες νέων ανθρώπων, προετοιμασμένων να αποτελέσουν υπεύθυνους, σκεπτόμενους, καλλιεργημένους και δραστήριους πολίτες, με προϋποθέσεις ατομικής επιτυχίας στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή τους αλλά και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία προτάσσουν στην εκπαιδευτική τους λειτουργία μια «παιδαγωγούσα διδασκαλία», η οποία εκδιπλώνεται σε τέσσερεις διακριτές και αλληλοσυμπληρούμενες πτυχές: τη μαθησιακή, τη διανοητική, την ψυχολογική και την ανθρωπιστική. Έτσι, φροντίζουν:

Μια νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στο ξεκίνημά της και με πολύ ενθουσιασμό το Σχολείο μας είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους παλιούς και τους καινούριους μαθητές του και να εγκαινιάσει μαζί τους ένα νέο γνωστικό και εκπαιδευτικό ταξίδι. Με στόχο την πολύπλευρη εκπαίδευση των μαθητών, που υπερβαίνει την κατάκτηση γνωστικών εφοδίων και επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγησή τους, αρχίζουμε και αυτή τη σχολική χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς. Άλλωστε η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους σύμφωνα με τον Πλάτωνα και το φως αυτού του ηλίου επιδιώκουμε να κάνουμε πιο δυνατό, ώστε να φωτίσει το μυαλό τους και τη ζωή τους!
Με πνεύμα σύμπνοιας, δημιουργικότητας και αφοσίωσης, σας καλωσορίζουμε για ακόμη μία χρονιά στο σχολείο μας και σας ευχόμαστε ένα καλό και εποικοδομητικό σχολικό έτος, με υγεία!

Εορτή λήξης - Αποφοίτηση

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης και τελετή αποφοίτησης των μαθητών τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων.

Οι αποφοιτήσαντες μαθητές παρουσίασαν τις δράσεις και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την επίδοση των ελέγχων στους μαθητές από τη Διευθύντρια τού Σχοελίου κ. Αικατερίνη Τάτση και αναμνηστικών από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Στέργιος Αναστασιάδης, αναπληρωτής καθηγητής τού τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Μπάκας, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Φυσικής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Παπαευσταθίου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ02, και Αφροδίτη Χατσίδου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ03, οι οποίοι επέδωσαν βραβεία και επαίνους σε διακριθέντες μαθητές.