e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος…συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν˙ αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι ὑπέρ ἡμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.


Τρία μεγάλα πνευματικά αναστήματα. Τρεις διάνοιες σπινθηροβόλες, τρεις οικουμενικοί πανεπιστήμονες. Τρεις καρδιές ενάρετες και γενναίες. Είναι οι Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων, που τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, όλους μαζί. Γιορτάζουμε τρεις ψυχές άγιες: τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους ονομάζουμε Πατέρες της Εκκλησίας. Μορφώθηκαν ελληνικά και συνδύασαν την αρχαία ελληνική παιδεία με τα διδάγματα της χριστιανικής θρησκείας. Τα διδάγματά τους είναι διαχρονικά και ακόμα και οι σύγχρονοι σοφοί αντλούν παραδείγματα από την ανεξάντλητη σοφία τους. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή από τις οικογένειές τους και κυρίως από τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα. Με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και τη συνεχή προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας.
Με πυξίδα τη ζωή, την πορεία και το έργο τους προσπαθούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί καθημερινά να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας τις αρετές της εγκράτειας, της διαύγειας του πνεύματος, της αγάπης για τη μόρφωση.