e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού λαμβάνουν μέρος στο 8ο Συνέδριο ATSMUN (Arsakeia Tositseia Schools Model United Nations Conference) που διεξάγεται υβριδικά στην Πάτρα από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2022. Το ATSMUN ανήκει από το 2019 στο διάσημο πρόγραμμα συνεργασίας τού THIMUN (The Hague International Model United Nations) που παρέχει υποστήριξη σε επιλεγμένο αριθμό συνεδρίων MUN (Model United Nations) σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών της Χάγης (THIMUN) είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο MUN που βρίσκεται στη Χάγη. Το συνέδριό του προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Το ATSMUN είναι μια τριήμερη προσομοίωση των διασκέψεων και των εργασιών που πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση τής νέας γενιάς σε ό,τι αφορά σε διεθνή θέματα υψίστης σημασίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τον κόσμο τής διπλωματίας εμπλεκόμενοι σε επιχειρηματολογία, διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Δεδομένου ότι η επίσημη γλώσσα τού Συνεδρίου είναι τα αγγλικά, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να τελειοποιήσουν τις γλωσσικές και τις ρητορικές τους δεξιότητες αφού πρέπει να εκφωνήσουν ομιλίες μπροστά σε κοινό.


Για να λάβει μέρος ένας μαθητής σε μια προσομοίωση του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα, οικονομικά, γεωγραφικά, κυβερνητικά, ιστορικά και πολιτικά. Για την προετοιμασία τους οι μαθητές πρέπει να μάθουν τους κανόνες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να κάνουν έρευνα σε βάθος και να γράψουν εργασίες δίνοντας μια ευρεία περιγραφή για την θέση της χώρας την οποία εκπροσωπούν. Η προετοιμασία των μαθητών του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πρεσβεία της Ιταλίας και με τηλεφωνική ενημέρωση από τις πρεσβείες των άλλων χωρών. Στο Συνέδριο, κατά την διάρκεια του οποίου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μαθητές από σχολεία όχι μόνο τής Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, πρέπει να σχηματίσουν συμμαχίες, να διατυπώσουν προετοιμασμένες παρουσιάσεις, και να δώσουν αυτοσχέδιες ομιλίες.
Τους μαθητές που εκπροσωπούν ως ξένοι διπλωμάτες τις χώρες τής Αργεντινής, τής Ιταλίας και τής Φινλανδίας σε θέματα τής ημερήσιας διάταξης, σε διάφορες επιτροπές, προετοίμασε η καθηγήτρια της Αγγλικής Γλώσσας κυρία Μαρία Μαρίν, στο πλαίσιο της Ζώνης Λέσχη Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, που λειτουργεί στο σχολείο μας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που λαμβάνουν μέρος στο 8ο ATSMUN είναι οι εξής:
Για την εκπροσώπηση της Αργεντινής: Μαρίνα Αχλαδιώτη, Άννα-Μαρία Βαλασσοπούλου, Ιωάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Λιόντος, Κερασία-Καλλιρόη Παναγιωτοπούλου, Σταυρούλα Πούλου, Άννα Σάκκου, Σοφοκλής-Βασίλειος Τσεπέτης.
Για την εκπροσώπηση της Ιταλίας: Φρειδερίκη Γεροντοπούλου, Σταυρούλα Καρσά, Αθανάσιος Λημναίος, Χριστόφορος Λυμπερόπουλος, Νικόλαος Μήτρακας, Αγγελική-Ευλαλία Ναΐδη, Ελένη Τσόχου.
Για την εκπροσώπηση της Φινλανδίας: Ελένη Ασημακοπούλου, Άννα-Μαρία Θεοδωράκη, Ελισάβετ-Αγγελική Κακαλή, Νικόλαος Λουκιδέλης, Φαίδρα Μελακοπούλου, Σοφία Πασχάλη, Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Ρούσσου.
Στην Πάτρα στο 8ο Συνέδριο ATSMUN θα συνοδεύσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες οι εκπαιδευτικοί: κυρία Μαρία Μαρίν (αρχηγός της αποστολής), κυρία Ευσταθία Παπαστόιτση (καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας) και κυρία Χρυσούλα Κλειδή (Υποδιευθύντρια, καθηγήτρια Φιλόλογος).