e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Το βιβλίο είναι πολιτισμός και πολιτισμός είναι «λογισμός και όνειρο»

 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

PS biblioth1Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίου το 1996 καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την 2η Απριλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα στο παιδικό βιβλίο. Τι χαρά να κρατάει ένα παιδί το βιβλίο στα χέρια του! Μπορεί στην αρχή να μην ξέρει τι λέει, το κοιτάζει, το παρατηρεί. Ζητάει να του το διαβάσουν και στη συνέχεια όλα παίρνουν το δρόμο τους. Γιατί το βιβλίο δίνει τροφή στη φαντασία του και ξεκλειδώνει τα συναισθήματά του.

 23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή τρία μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: Ο Ισπανός συγγραφέας Θερβάντες, ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Περουβιανός λογοτέχνης Ντε Λα Βέγκα. Με αφορμή αυτό το γεγονός η Ουνέσκο έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου για να τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό να ανακαλύψει την απόλαυση της ανάγνωσης. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα» όπου εκτιμάται ότι μόνο αυτή τη μέρα διακινούνται 500.000 βιβλία.

 Η αξία λοιπόν των δύο αυτών παγκόσμιων ημερών είναι ανεκτίμητη αλλά και η προσφορά τους σημαντικότερη.

                Τα «Ελελεῦ» των Ηρώων…               Τα «Ωσαννά» των Μαρτύρων…

 

kolokotronis     chios

Όσες φορές, παραδομένοι στους εθνικούς μας ρεμβασμούς, αναπολούμε την 25η Μαρτίου 1821 και συνειδητοποιούμε το κοσμοϊστορικό της μεγαλείο, μύηση μάς ευφραίνει συναρπαστική, αποκάλυψη ευαγγελική μάς κατηχεί σε πνεύμα θυσίας, φανέρωση θεϊκή μάς « φανατίζει» σε πάθος Ελευθερίας. Είναι η μέρα κατά την οποία όλος ο Ελληνισμός ενωτίζεται στο άσμα της Ελευθερίας. Είναι η μέρα κατά την οποία προβάλλονται στο μυαλό μας άθλοι του παρελθόντος και όνειρα του μέλλοντος. Είναι η μέρα που το έθνος ολόκληρο αναβαπτίζεται, αναγεννάται, φρονηματίζεται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PULCHRA

Building Participatory Urban Learning Community Hubs through Research and Activation – PULCHRA

Υλοποίηση υποθέματος με τίτλο:

«Η σφραγίδα του σχολείου μας στην ταυτότητα της πόλης»

 

Το Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού συμμετέχει στο πρόγραμμα PULCHRA (Επιστήμη μαζί με την κοινωνία), με το project: «Η σφραγίδα του σχολείου μας στην ταυτότητα της πόλης», με ομάδα 15 μαθητών της Α΄ Λυκείου.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πενήντα (50) σχολεία από δέκα (10) Ευρωπαϊκές χώρες (5 σχολεία ανά χώρα) που μαζί με ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς συγκροτούν το Ανοιχτό Σχολικό Δίκτυο.

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σχολείο μας είναι μέλος του σχολικού δικτύου PULCHRA.

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Όταν ο αείμνηστος Αρσάκης πριν από 185 χρόνια, με μια πράξη ασυνήθιστης γενναιοδωρίας και ασυναγώνιστης υψηλοφροσύνης έθετε το θεμέλιο λίθο των Αρσακείων Σχολείων και τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα του εκπαιδευτικού κατεστημένου, έθετε ταυτόχρονα ως όρο απαράβατο τα σχολεία αυτά να εκπαιδεύουν αποκλειστικά Ελληνίδες. Mε την ενέργεια του αυτή ήθελε και την αδικία να αμβλύνει και την εκπαιδευτική πλάστιγγα κάπως να εξισορροπήσει.

Κατά την παραστατικότατη έκφραση τού Μισαήλ Αποστολίδη, το Σχολείο τής ΦΕ αποτέλεσε το «Δενδροκομείον διά να καλλιεργηθώσιν ενταύθα καλλίκαρπα δένδρα και να μεταφυτεύονται έπειτα εις όλα τα μέρη τού κράτους διά να καρποφορώσι πανταχού» (Πρακτικά Β΄ Συνελεύσεως 31.1.1857). Τα λόγια αυτά αποδείχθηκαν προφητικά, γιατί ο αριθμός των μαθητριών που έπαιρναν δίπλωμα δασκάλας από το Διδασκαλείο τής ΦΕ αυξανόταν με ταχύτατο ρυθμό. Άλλωστε, την εποχή εκείνη αυτή ήταν και η μοναδική διέξοδος για να εξασφαλίσει μια γυναίκα τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης και οικονομικής ανεξαρτησίας. Οι απόφοιτες των Σχολείων τής ΦΕ δίδαξαν σχεδόν σε όλα τα σχολεία τού Ελληνισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου,

πάρεξ ελευθερία και γλώσσα»

                                   Διονύσιος Σολωμός

Η 9η Φεβρουαρίου, ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας ποιητή και μέλους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Διονυσίου Σολωμού, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Ο Διονύσιος Σολωμός εξέφραζε την πνευματική Ελλάδα στο ανώτερο φανέρωμά της αναδεικνύοντας τη ζωντανή γλώσσα του λαού σε έντεχνο ποιητικό λόγο, σε όργανο υψηλού στοχασμού. Εξάλλου η φράση του «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα» ίσως να ανήκει στα πιο πολιτισμικά τιμαλφή του ποιητή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα στην Επανάσταση, στα 1824, ο Σολωμός μάς έδωσε τον περίφημο «Διάλογό» του, πάνω στο συσχετισμό ελευθερίας και γλώσσας. Ο ποιητής συνδέει την έννοια της ελευθερίας, όχι με την τυπική έννοια της γλώσσας αλλά με την ευρύτερη έννοιά της, ως μέσου διαφωτισμού του λαού και απολύτρωσής του από το σκοτάδι της αμάθειας, με σεβασμό, όμως, στη ζωντάνια της γλώσσας.

Είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του δημοτικισμού κι αυτό φαίνεται καθαρά στον «Διάλογο» όταν λέει:  «Υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού, και αν είσαι αρκετός, κυρίεψέ την». Το έργο αυτό του Σολωμού είναι και παγκόσμιο, αφού αναφέρεται και στην εξέλιξη άλλων γλωσσών για να υπεραμυνθεί της άποψής του πως «τη σημασία των λέξεων ο λαός την διδάσκει του συγγραφέα».