e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Γαλλικός Φιλελληνισμός και Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του ρομαντικού ποιητή και επιφανούς φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 2008 ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο Λόρδος Βύρων υπήρξε υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Έλγιν. Θυσιάστηκε στο Μεσολόγγι υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, ενώ συνδύαζε τον φιλελληνισμό  με την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και με τον τίτλο του «πολίτη του κόσμου». Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι ενσάρκωσαν το Φιλελληνικό Κίνημα, που αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του Αγώνα. Καθόλου τυχαία, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας ονομάζεται σε ανάμνηση του Φιλελληνικού Κινήματος Οδός Φιλελλήνων, προσδίδοντας την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Ελλήνων, μολονότι δεν γεννήθηκαν Έλληνες.

Ο Φιλελληνισμός, η συναισθηματική αλλά κυρίως έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων, προσέλαβε διάφορες μορφές. Βρήκε όμως στη Γαλλία την πληρέστερη, την ιδανική έκφραση κι αυτό για πολλούς λόγους: οι ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης είχαν εκκολαφθεί, τραφεί και δυναμώσει από τις ίδιες πηγές του Διαφωτισμού που έδωσαν και τη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Ενδεικτικά, με βάση τα στατιστικά της κυκλοφορίας του γαλλικού Τύπου το 1824, η κυκλοφορία φιλελληνικών εφημερίδων ποικίλου πολιτικού προσανατολισμού ξεπερνούσε το 80% του συνόλου του γαλλικού Τύπου. Τα φιλελληνικά θέματα βρήκαν πρωτοφανή απήχηση στους Γάλλους καλλιτέχνες. Έτσι, μεταξύ 1815 και 1848 εκτέθηκαν 150 πίνακες φιλελληνικής εμπνεύσεως στο Παρισινό Salon. Μεταξύ 1821 και 1830 κυκλοφόρησαν στη Γαλλία περί τις 80 παρτιτούρες με ελληνικά θέματα.  Στα κρίσιμα χρόνια μεταξύ 1821 και 1827 η ελληνική υπόθεση είχε συνεπάρει τη γαλλική κοινή γνώμη.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου)

«Ω περιπόθητη, αξιέραστη, που ζωογονείς τα πάντα, βασίλισσα των πάντων, άκουσέ με, ω μακάρια Υγεία, που φέρνεις την ευτυχία και είσαι η μητέρα όλων, διότι από σένα καταστρέφονται οι ασθένειες των ανθρώπων, και κάθε σπίτι ευημερεί γεμάτο χαρά χάρη σε σένα, και οι τέχνες ακμάζουν, και σε ποθεί ο κόσμος, ω βασίλισσα, και μόνον ο Άδης σε μισεί, ο πάντοτε θανατηφόρος. Είσαι πάντα γεμάτη ζωντάνια, πολυπόθητη, ανακούφιση για τους θνητούς, διότι χωρίς εσένα όλα είναι ανώφελα στους ανθρώπους· διότι ούτε ο Πλούτος, που μας δίνει τα αγαθά, είναι γλυκός στα συμπόσια, ούτε ο άνδρας, που μόχθησε πολύ, καταφέρνει να γεράσει χωρίς εσένα· διότι μόνη εσύ κυριαρχείς στα πάντα, και βασιλεύεις σε όλους. Αλλά, ω θεά, έλα στους μύστες πάντοτε βοηθός, και σώζε μας από την κακοτυχία των φοβερών ασθενειών».
Με αυτόν τον Ορφικό Ύμνο στην θεά που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν Υγίεια, τιμούμε την Ημέρα Υγείας. Η ημερομηνία προέκυψε, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948. Οι αρμοδιότητες του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνουν γενικά την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

«Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας.
Σπέρνουνται γεννιούνται σαν τα βρέφη
ριζώνουν θρέφουνται με το αίμα.
Όπως τα πεύκα
κρατούνε τη μορφή του αγέρα
ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί
το ίδιο τα λόγια
φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου
κι ο άνθρωπος έφυγε, δεν είναι εκεί.»

(Γιώργος Σεφέρης, Τρία Κρυφά Ποιήματα, Επί σκηνής, Στ’)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Το 2021 είναι μια χρονιά σημαδιακή τόσο για την οικουμένη όσο και για τη χώρα μας την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά από ένα έτος πανδημίας, βασιζόμενοι στην παγκόσμια αλληλεγγύη και συνεργασία. Ταυτόχρονα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε μέσα από ανείπωτες θυσίες στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Και τότε, όπως και σήμερα, η εξέλιξη των γεγονότων σφραγίστηκε από μεγάλες πράξεις αλληλεγγύης, τις οποίες αξίζει να μνημονεύουμε.

BoyerΠρώτη πράξη αλληλεγγύης: η μακρινή φτωχή Αϊτή γινόταν η πρώτη χώρα που με επιστολή του Προέδρου της Ζαν Πιερ Μπουαγιέ στις 15 Ιανουαρίου 1822 αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ενώ η Επανάσταση ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα σε μια από τις κρίσιμες καμπές της. Η συγκίνηση του Προέδρου Μπουαγιέ είναι έκδηλη όταν γράφει «Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε». Η ίδια η Αϊτή είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους λίγα χρόνια πριν και αναγνώριζε το αυτονόητο δικαίωμα του ελληνικού λαού, τον οποίο αποκαλεί απόγονο του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη και άξιο των τροπαίων του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Θέμα του εορτασμού το 2020 ήταν: «Ένας κόσμος ισότητας είναι ένας ενεργός κόσμος». Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2020, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε: «Η ισότητα των φύλων είναι μέσο επαναπροσδιορισμού και δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων. Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν.»

Στα Αρσάκεια Σχολεία τιμάμε κατεξοχήν τη γυναίκα. Η ιστορία μας είναι ζυμωμένη με την εκπαίδευση της Ελληνίδας γυναίκας και τη συνεπακόλουθη χειραφέτησή της. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836, για να καλύψει ένα κενό στην εκπαιδευτική πραγματικότητα τού νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την έλλειψη σχολείων για τα κορίτσια. Ο στόχος αυτός φαινόταν όραμα ουτοπικό και προκλητικό μέσα στις συνθήκες τής εποχής. Ωστόσο, ακριβώς για τον σκοπό αυτό συστάθηκε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Σήμερα συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο, έχοντας πια μαθητές και μαθήτριες, σεβόμενοι την ισότητα των φύλων και υπερασπιζόμενοι τις ίσες ευκαιρίες και των δύο φύλων στην ποιοτική εκπαίδευση.

(Στην εικόνα παλαιότεροι μαθητές μας δείχνουν το "Μαρτάκι" στο χέρι τους για τον ερχομό της άνοιξης)