e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε, στον αύλειο χώρο των Αρσακείων Ψυχικού, η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού, η καθηγήτρια κ. Χριστίνα Αλεβίζου απηύθυνε σε γονείς και τελειοφοίτους χαιρετισμό και ευχές. Ο Πρόεδρος τού Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου Φίλιππος Αδαμόπουλος και η Αντιπρόεδρος Χριστίνα Πούλου αποχαιρέτησαν τους καθηγητές, τους συμμαθητές και το σχολείο τους αναφερόμενοι στην προσφορά του σχολείου στο οποίο φοίτησαν, στον πολλαπλά υποστηρικτικό ρόλο των καθηγητών τους και στην αξία της οικογένειας και της φιλίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Σοφία Αναστασοπούλου Τσούμπη ευχαρίστησε το σχολείο για την πολυεπίπεδη προσφορά στους μαθητές και ευχήθηκε σε αυτούς να επιμένουν στην υλοποίηση των στόχων τους χωρίς φόβο και με άσβεστη ελπίδα. Η Γενική Γραμματέας τού Συνδέσμου Αποφοίτων τής Φ.Ε. (Σ.Α.Φ.Ε.) κ. Μίκα Μπάρμπα προσκάλεσε τους αποφοίτους -και συναποφοίτους της- να συμμετάσχουν ενεργά και ανανεωτικά στον Σύνδεσμο Αποφοίτων. Αποχαιρετιστήριο λόγο απηύθυνε προς τους μαθητές και τους γονείς τους η Διευθύντρια του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κ. Μαρίκα Δουζίνα. Τέλος, οι μαθητές "ταξίδεψαν" σε στιγμές της μαθητικής τους ζωής μέσα από μία οπτικοακουστική ανασκόπηση της πορείας τους στο Λύκειο και απελευθέρωσαν, σε μία κίνηση συμβολική της μελλοντικής ανοδικής διαδρομής τους, λευκά μπαλόνια. Η εκδήλωση έκλεισε με μια όμορφη δεξίωση για τους γονείς, τους μαθητές, τους καθηγητές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον επίλογο τής ομιλίας της Διευθύντριας του σχολείου κ. Μαρίκας Δουζίνα:

Αγαπημένα μου παιδιά,
Κλείνοντας αυτή την ομιλία επιτρέψτε μου να αφήσω την ποίηση, που τόσο αγαπώ, να «μιλήσει». Θα διαβάσω μερικούς στίχους από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου «Σε βρίσκει η ποίηση», το οποίο σας αφιερώνω:

Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις
για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει
για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα
για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ
και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
γι’ άλλα που επαναλαμβάνονται μ’ ελάχιστες παραλλαγές [...]
εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις [...]
για πράγματα σημαντικά που τα κατάλαβες αργότερα
για πράγματα που τα φοβήθηκες κι απέφυγες ν’ αναλάβεις
για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν
γι’ άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά
για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις
για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες
και κάποτε [...] πραγματώθηκαν…
Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση.

Τι μπορεί να σημαίνει «ποίηση» για εσάς; Επιτρέψτε μου να απαντήσω για λογαριασμό σας. Ποίηση για εσάς σημαίνει Προσπάθεια. Έργο. Δυναμική. Ενέργεια. Όνειρο. Επιθυμία. Αγώνας. Στόχος. Κίνηση. Πάλη. Ρίσκο. Δημιουργία. Δρόμος. Ζωή.
Η χρονιά αυτή υπήρξε γεμάτη «πράγματα», όπως γράφει ο ποιητής. Πράγματα που προγραμματίσατε και δεν σας βγήκαν, πράγματα που έτυχαν χωρίς να τα περιμένετε, πράγματα που μόνο τα ονειρευτήκατε. Και που θα πραγματωθούν. Η φετινή χρονιά, μέσα από τις δυσκολίες της, οι οποίες σημειωτέον θα λειανθούν, αν δεν έχουν ήδη λειανθεί, σαν ένα βότσαλο της ποταμιάς, όπως γράφει πάλι ο Πατρίκιος, σας έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα. Ίσως το πολυτιμότερο. Το μάθημα της Επιμονής και της Ανθεκτικότητας. Το μάθημα της Προσήλωσης και της Επαναπροσπάθειας. Το μάθημα της Πίστης στον Εαυτό. Το μάθημα της ποίησης της Διαδρομής σας.
Η Επιτυχία σας αξίζει! Και περιμένει να την ποιήσετε!
Να έχετε μια καλή ζωή!
Και να μας θυμάστε!