e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Σύγχρονη προσέγγιση τής γνώσης στο πρόγραμμα τού Νηπιαγωγείου μας: SHTEAM (Science, Humanities, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και Εκπαιδευτική Ρομποτική

Το μικρό παιδί είναι ένας ακούραστος εξερευνητής τού κόσμου που το περιβάλλει και η μάθηση είναι ο τρόπος του να κατανοήσει, να μελετήσει και να διευρύνει τους ορίζοντές του σε αυτόν. Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, με κύριο μέλημά του να καλύψει αυτή την ανάγκη των παιδιών για μάθηση, με την εφαρμογή τής εκπαιδευτικής αντίληψης του SHTEAM (Science, Humanities, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και τής Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καλεί τους μικρούς μαθητές να συμμετέχουν σε ποικίλες βιωματικές δράσεις και να γίνουν κοινωνοί τής γνώσης.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων SHTEAM είναι επιστημονικά και καινοτόμα σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σ’ αυτήν την πρώιμη ηλικία, προσεγγίζοντας ομαδοσυνεργατικά διαφορετικές μαθησιακές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου (Γλώσσα, Μαθηματικά, Τέχνες, Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Τεχνολογία).

Οι μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων αποχαιρετούν το 2020
Οι μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων εκτός από αφιερώματα σχετικά με την εορτή των Χριστουγέννων και το πανανθρώπινο μήνυμα της Γέννηση του Χριστού, αποχαιρέτισαν το 2020 με μια σειρά χριστουγεννιάτικων εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες σχεδιάστηκαν κατάλληλα από τους εκπαιδευτικούς τού Νηπιαγωγείου μας, προκειμένου να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως στην ψηφιακή τους τάξη, στην εκπαιδευτική πλατφόρμα e-arsakeio. Παρακάτω μερικές από αυτές:

Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης - SHTEAM
Μέρα με τη μέρα, προχώρησαν με υπομονή αλλά και ανυπομονησία μέχρι να φτάσουν τα Νήπιά μας στην τελευταία ημερομηνία του Ημερολογίου Αντίστροφης Μέτρησης, το οποίο επιμελήθηκε η Νηπιαγωγός, κ. Πήττα Γεωργία, και κάθε ημέρα του έκρυβε μια χριστουγεννιάτικη πρόκληση SHTEAM, όπως να βρουν ένα υλικό από τα παιχνίδια τους που εμποδίζει το νερό, γιατί η βροχή ήταν έτοιμη να πλημμυρίσει το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη και να καταστρέψει τα δώρα. Με μια διαφορετική κάθε φορά εκπαιδευτική πρόκληση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με αυτή την εξ αποστάσεως χριστουγεννιάτικη δράση να κάνουν πειράματα και να γνωρίσουν φαινόμενα όπως η διαλυτότητα, η επιφανειακή τάση αλλά και ο ήχος!

«Θεατρικό» Χριστουγεννιάτικο Ταξίδι στο Διάστημα
Με χριστουγεννιάτικη διάθεση και στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής πραγματοποίησαν ένα φανταστικό ταξίδι στο Διάστημα, όπου βρήκαν τρεις φίλους αστροναύτες. Οι μαθητές όμως δεν πήγαν με άδεια χέρια! Μαζί τους έφεραν πολλά λαχταριστά γλυκά και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για να το στολίσουν μαζί τους! Στην πραγματικότητα ήταν ένα μάθημα καλλιέργειας της δημιουργικής φαντασίας και του προφορικού λόγου των μικρών μαθητών που ο Θεατρολόγος του Σχολείου, κ. Παπαναστασίου Αλέξανδρος, με πολλή φαντασία μετέτρεψε σε μια μοναδική περιπέτεια, το τέλος της οποίας είχε πολλά χαμόγελα και φουσκωμένες κοιλίτσες από τα γλυκίσματα!

Χριστουγεννιάτικη Μουσική και Παράδοση
Από αυτή τη διαδρομή, προς το τέλος της χρονιάς, δεν θα μπορούσε να λείπει η Μουσική. Οι μαθητές μας γνώρισαν τα Kάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έμαθαν να ψάλλουν κάλαντα και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής, κ. Μαμακή Ελπίδας, τα έπαιξαν στο μεταλλόφωνό τους. Ανάμεσα σε πολλές άλλες μουσικές δραστηριότητες δεν παρέλειψαν να γίνουν για λίγο μικροί τυμπανιστές και να «παίξουν» με τον ρυθμό.

Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή Αγγλικών!
Διαδικτυακό ARSAKEIO X-MAS CLUB in English 2020 – Covid Edition

Αγαπημένα μας παιδιά,
Ακόμα και αν δεν μπορείτε φέτος να έρθετε στο Arsakeio Christmas Club in English… όλοι εμείς θα φτάσουμε στο σπίτι σας!
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (για τους μαθητές τού Δημοτικού) και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου (για τους μαθητές τού Νηπιαγωγείου) ετοιμαστείτε για χριστουγεννιάτικες κατασκευές, τραγούδια, μαγειρικές και τρελούς χορούς… Και, επειδή όλα είναι ωραιότερα με παρέα, μπορείτε να προσκαλέσετε και τους φίλους σας να διασκεδάσουμε όλοι μαζί!

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στους παρακάτω υπερσυνδέσμους:
Για το Δημοτικό πατήστε εδώ
Για το Νηπιαγωγείο πατήστε εδώ

Σας περιμένουμε όλους φέτος διαδικτυακά και να είμαστε καλά του χρόνου
στο Christmas Club in English δια ζώσης στο Σχολείο μας!
Καλές Γιορτές με Υγεία και Χαρά για όλες τις οικογένειες!
Η Διευθύντρια
και το Διδακτικό Προσωπικό
Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας Arsakeio X-mas Club in English 2020 – Covid Edition
Τα γιορτινά χαμόγελα των παιδιών και η μεγάλη συμμετοχή αποτελούν την απόδειξη ότι καλώς πραγματοποιήθηκε και φέτος, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τμήματος Αγγλικών του Αρσακείου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Ιωαννίνων «Arsakeio X-mas Club in English 2020 – Covid Edition». Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν διαδικτυακά, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 το απόγευμα και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί, φέρνοντας ο καθένας την καλύτερή του διάθεση. Χαμένες κάλτσες που μεταμορφώθηκαν σε αστείους χιονάνθρωπους, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, αγγλικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κουίζ γνώσεων, χαρούμενα χορευτικά ήταν κάποιες από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, ξεχνώντας για λίγο τον εγκλεισμό. Και όλα αυτά στα Αγγλικά! Στην δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου αλλά και παιδιά, φίλοι των Αρσακείων Σχολείων, ακόμη και από την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τεχνολογία βοήθησε να ξεπεραστεί κάθε περιορισμός απόστασης, καθώς η δράση υλοποιήθηκε με ασφάλεια με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεμαθημάτων του Σχολείου, Cisco-Webex Training.
Συγχαρητήρια στις καθηγήτριες του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας του Σχολείου κ. Πέτρου Δέσποινα, κ. Παππά Αλεξία, κ. Φρίγκα Ιλιάνα, κ. Ντούρου Κατερίνα για την οργάνωση της εκδήλωσης, στην Ομάδα Στήριξης Τηλεμαθημάτων του Σχολείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Την δράση τίμησε με την διαδικτυακή της παρουσία η Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας Α΄/βάθμιας Εκπ/σης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Γεωργακέλλου Παρθενόπη, την ευχαριστούμε πολύ!
Τέλος, τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ευχόμαστε σε όλες τις οικογένειες:
Καλά Χριστούγεννα και το 2021 χαρούμενο, χωρίς περιορισμούς!
Η Προϊσταμένη
Γεωργία Πήττα
και το Διδακτικό Προσωπικό

Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Ιωαννίνων στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για «Οι Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιδιαίτερα ενεργή η παρουσία τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στις εργασίες τού 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση που διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εξ ολοκλήρου διαδικτυακά) στις 6,7 & 8 Νοεμβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα:
• Την Παρασκευή 6/11/2020 οι μαθητές τής Γ΄ και της Δ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων συμμετείχαν στη δράση «Μικροί ερευνητές – εισηγητές», παρουσιάζοντας μέσω βίντεο τις κατασκευές που υλοποίησαν στο μάθημα του SHTEAM, αλλά και όσα ανακάλυψαν μέσα από τη διερεύνηση και τον πειραματισμό με τις κατασκευές (γεφυρών, ανθρώπινου σκελετού, ελικοφόρου αυτοκινήτου, ανεμόμυλου, αεροπνευματικών κατασκευών, φορτηγού, εκσκαφέα). Τις δράσεις-project επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι του Σχολείου κ. Ευαγγέλου Υβόννη, κ. Γκαντόλιας Βασίλειος, κ. Ντίνος Σωτήριος, κ. Αθανασίου Λητώ και κ. Γκαρτζονίκας Βησσαρίων.

• Την Κυριακή 8/11/2020 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Νηπιαγωγείων της WRO με θέμα «Μια βόλτα στην πόλη μου», ο οποίος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα τού Συνεδρίου, ενώ την περσινή χρονιά φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις τού Σχολείου μας. Φέτος που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η βόλτα των μικρών μας μαθητών, παρουσιάστηκε σε βίντεο που επιμελήθηκε η Προϊσταμένη τού Νηπιαγωγείου, κ. Πήττα Γεωργία. Τα παιδιά τού Νηπιαγωγείου παρουσίασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ένα κομμάτι της πόλης των Ιωαννίνων που λίγοι έχουν στον νου τους σαν καλλιτεχνικό θησαυρό: τα γλυπτά που κοσμούν την παραλίμνια διαδρομή. Έτσι, αφού περιηγήθηκαν ψηφιακά, λόγω των συνθηκών, στον χώρο της λίμνης αναζήτησαν εικόνες και έφτιαξαν τις δικές τους διαδρομές με τη χρήση τού ρομπότ Gigo Kids First Coding Kit.

• Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε από τη δασκάλα τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, κ. Αθανασίου Λητώ και την Προϊσταμένη τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, κ. Πήττα Γεωργία εισήγηση με τίτλο: «Ο Άρτσι μόνο θα χαρεί, αν ο πλανήτης μας σωθεί…». Η εισήγηση αποτελεί ένα καινοτόμο σενάριο διδασκαλίας για μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με στόχο την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και την κατανόηση βασικών αρχών της αειφορίας, αξιοποιώντας τις παιδαγωγικές αρχές και τις ψηφιακές δυνατότητες τής Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τη χρήση τού ρομπότ Kids First Coding & Robotics.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Πλακίτση Αικατερίνη, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Π.Τ.Ν. τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, στον κ. Μικρόπουλο Αναστάσιο, Καθηγητή του ΠΤΔΕ τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμμετοχή του στο προεδρείο και στον κ. Κράββαρη Δημήτριο, διοργανωτή τού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Περιφέρεια Ηπείρου.