e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard
Φέτος τα σχολεία καλούνται να γιορτάσουν τη μεγάλη επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στην ψηφιακή τάξη. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που γιορτάζουμε φέτος, μας έδωσε τη δυνατότητα να διανθίσουμε τον εορτασμό αυτόν με σπουδαίες δράσεις που βοήθησαν τους μαθητές μας να γνωρίσουν καλύτερα τα γεγονότα και να κατανοήσουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής!

Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην πατρίδα μας τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.
Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή από τα σπίτια τους και κυρίως από τις μητέρες τους. Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Ζούσαν απλή ζωή, χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς και στους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών και γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των δασκάλων και των μαθητών.
Τo A’ Αρσάκειo – Τοσίτσειo Δημοτικό Σχολείο Εκάλης αυτήν την τόσο διαφορετική χρονιά τίμησε τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Αντλώντας υλικό από το e-arsakeio και άλλες πηγές, οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν ψηφιακά και έντυπα αφιερώματα για τη ζωή και το έργο των Αγίων, διάβασαν αποσπάσματα από τα σπουδαία λόγια τους, φιλοτέχνησαν τις εικόνες τους και τέλος κόλλησαν στο τετράδιό τους την «εικονίτσα» των Τριών Ιεραρχών, ως ανάμνηση της μεγάλης εορτής!

Μάρτιος 1821 - Μάρτιος 2021: «Με τους ήρωες τού 1821 διακόσια χρόνια μετά... »

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση τού 1821, η οποία οδήγησε στη δημιουργία τού ελληνικού κράτους και ενέπνευσε στην ανθρωπότητα σπουδαία ιδανικά.
Στο πλαίσιο τού εορτασμού αυτού όλες οι σχολικές μονάδες προγραμματίζουν διάφορες δράσεις με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τα γεγονότα τής Ελληνικής Επανάστασης, να κατανοήσουν τη σημασία τού Αγώνα για την κατάκτηση τής Ελευθερίας και να συνειδητοποιήσουν τα μηνύματα και τις αξίες που αυτός άφησε ως παρακαταθήκη στον σύγχρονο κόσμο.
Μια τέτοια σημαντική δράση πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, από την πρώην Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Γ. Ατσαβέ, η οποία παρουσίασε διαδικτυακά, μέσω τής εφαρμογής Webex, στους μαθητές των Γ΄ Δ΄ και Στ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης τους ήρωες τού 1821 και τη σχέση τους με το Σχολείο μας.
Αρχικά έγινε αναφορά στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας και τής Επανάστασης, αλλά και στην πορεία τού Ελληνισμού τα 200 αυτά χρόνια.
Μέσα από  αυτήν την περιήγηση τα παιδιά γνώρισαν τις συνθήκες δημιουργίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα χρόνια τού βασιλιά Όθωνα, τον σκοπό της, την προσφορά της στο ελληνικό κράτος και τις σπουδαίες Ελληνίδες Αρσακειάδες που διακρίθηκαν για το έργο τους όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια παρουσίασε μερικούς από τους ήρωες τού '21, που ήταν μέλη τής Φ.Ε., δίνοντας έμφαση στα κείμενά τους και στην πίστη τους στη μόρφωση των Ελληνίδων.
Οι ερωτήσεις και η συζήτηση των παιδιών, που ακολούθησαν στις ψηφιακές τάξεις, έδειξαν ότι η παρουσίαση τής κ. Ατσαβέ, το πλούσιο εποπτικό υλικό, η εστίαση σε σπουδαία κείμενα των πρωταγωνιστών και σε ενδιαφέρουσες πρωτογενείς πηγές έκαναν την παρουσίαση ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη για τους μαθητές.

Βιτζηλαίου Ελισάβετ
Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης

Καλωσόρισμα
Tη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ τα σχολεία άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν με ασφάλεια τους μαθητές στον φυσικό τους χώρο.
Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία ακολουθώντας τις υποδείξεις του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ, εκτός της σχολαστικής τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας, προέβλεψαν διαφοροποιημένη ώρα αναχώρησης των μαθητών ανά τάξη.
Με την προσδοκία ότι όλα θα πάνε καλά, ευχόμαστε η Νέα Χρονιά να φέρει μαζί της μια καλύτερη πορεία για την πατρίδα μας, μια ελπιδοφόρα προοπτική για τα παιδιά μας, ασφάλεια και ευημερία για όλους μας.
Η Διευθύντρια του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης
Ελισάβετ Βιτζηλαίου