e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου / Safer Internet Day (SID) διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής παιδείας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 7 Φεβρουαρίου ως και 11 Φεβρουαρίου οι μαθητές όλων των τάξεων του Σχολείου μας υλοποίησαν δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους δασκάλους τους για τα σύμβολα του διαδικτύου, τους κινδύνους και τη σωστή χρήση του ίντερνετ, σε συνεργασία τις υπεύθυνες καθηγήτριες του μαθήματος της Πληροφορικής κ. Πωλίνα Πλουμιδάκη και κ. Ξενάκη Ίριδα. Ανάμεσα στα άλλα παρακολούθησαν ενημερωτικά βίντεο, έπαιξαν παιχνίδια και ζωγράφισαν ψηφιακές αφίσες.

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας, ενώ από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση σ’ αυτό και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για ψυχαγωγία, για έρευνα κτλ. Η χρήση του διαδικτύου κρίνεται παιδαγωγικά κατάλληλη ως συμπληρωματικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς μας και αξιοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων. Παράλληλα είναι γνωστό ότι η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει χρησιμοποιείται από ορισμένους χρήστες με επίβουλο τρόπο και έτσι είναι δυνατόν να εμφανίζονται παράνομες και αντικοινωνικές δραστηριότητες. Γι αυτό και το Σχολείο μας υλοποιεί συνεχώς δράσεις για τη συνεχή ενημέρωση των μαθητών με στόχο την προστασία τους.