e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Γράφουν οι μαθήτριες Ιωάννα Καλλιακμάνη, Ευγενία Κατωπόδη και Αθηνά Κωτσιαγκέλη (Γ΄2) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Χάλστατ είναι ένα γραφικό χωριό, που βρίσκεται στην περιοχή Salzkammergut στο Αυστριακό κρατίδιο τής Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο σε απότομη όχθη τής ομώνυμης λίμνης Hallstättersee. Παρά το ότι το συγκεκριμένο χωριό έχει μόνο 800 μόνιμους κατοίκους, η ομορφιά τού τοπίου προσελκύει ετησίως πάνω από 1.000.000 τουρίστες. Βέβαια, παρά την οικονομική άνθηση που βιώνει το Χάλστατ τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ντόπιοι έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για τους τουρίστες λέγοντας ότι πλέον είναι πάρα πολλοί για ένα τόσο μικρό χωριό.
Έτσι, οι Κινέζοι, που αποτελούν και τον κύριο όγκο των τουριστών στο Αυστριακό χωριό, αποφάσισαν να χτίσουν ένα χωριό-ρέπλικα στην Κίνα θέλοντας να θαυμάζουν αυτό το υπέροχο τοπίο χωρίς να χρειάζεται να διανύουν τόσο μεγάλες αποστάσεις.
Το «νέο χωριό», που υπάγεται στη λίστα τής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO, βρίσκεται στην επαρχία Γκουάνγντονγκ και χρειάστηκε 1.000.000 τ.μ και 940.000.000 δολάρια, για να δημιουργηθεί. Όμως, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Η ιδέα της «μετακόμισης» ανήκει στη κινεζική εταιρεία China Minmetals Corporation. Το ολοκαίνουργιο κινεζικό Χάλστατ είναι πρωτίστως ένα τουριστικό αξιοθέατο, όπως άλλωστε και το αληθινό, ενώ σε κάθε σημείο του υπάρχει και ένα ακριβές αντίγραφο από το αυστριακό χωριό, όπως ο πύργος τού ρολογιού, η πλατεία με τα πολύχρωμα σπίτια, τα ανθισμένα μπαλκόνια και οι ξύλινες τεχνοτροπίες στα κτήρια.
Οι τεχνητές εσωτερικές παραλίες κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να τις συναντήσουμε στο Μονακό, το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Ρότερνταμ, το Τορόντο και σε άλλα μέρη, όμως η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής από αυτές είναι το Seagaia Ocean Dome στο Miyazaki τής Ιαπωνίας.
Το «Ocean Dome» αποτελεί θεαματικό μέρος τού ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Phoenix Seagaia Resort» και είναι στην ουσία μια τεράστια κλειστή παραλία με άμμο (είδος λεπτού άσπρου μαρμάρου) και θαλασσινό νερό, όπου οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους όλες τις εποχές τού χρόνου!
Ουσιαστικά, είναι η μεγαλύτερη εσωτερική παραλία στον κόσμο που περιέχει τεχνητή άμμο, φοίνικες κι έχει χωρητικότητα για περισσότερους από 10.000 τουρίστες.
Η θερμοκρασία τού νερού, που περιέχει την ιδανική ποσότητα αλατιού, η υγρασία και ο αέρας στον χώρο ελέγχονται από υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, ενώ ένα ειδικό σύστημα δημιουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα κύματα για τους λάτρεις τού σερφ...
Επιπλέον, το κτήριο όπου «στεγάζεται» η παραλία έχει τη μεγαλύτερη αναδιπλούμενη οροφή στον κόσμο, παρέχοντας σε μόνιμη βάση έναν καταγάλανο ουρανό στους λουόμενους.
Ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί ανάλογα, με βράχους και φοίνικες, έτσι ώστε να προσομοιάζει με κανονική εξωτερική παραλία, ενώ όλων των ειδών τα θαλασσινά σπορ είναι διαθέσιμα!
Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι… πού θα βρεις χώρο για να απλώσεις την πετσέτα σου!