e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Γράφουν οι μαθήτριες Βικτώρια Σακελλαρίου και Λήδα Σκαπινάκη (Β4)

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) συμβαίνει, όταν ένα άτομο δέχεται είτε ανώνυμα -είτε επώνυμα- προσβλητικά και απειλητικά μηνύματα, παρενοχλείται, ταπεινώνεται ή εξευτελίζεται επανειλημμένα μέσω του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ψηφιακών τεχνολογιών. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του θύματος. Παρόλο που δεν περιλαμβάνει σωματική επίθεση, εξακολουθεί να αποτελεί μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς με εξίσου δυσάρεστα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στενάχωρο είναι το γεγονός, πως τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι ή ακόμη και μικρά παιδιά. Η πλειοψηφία των ατόμων που υφίστανται ή ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών, ενώ περίπου 15-35% των νέων έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ποικίλες. Αφορά οποιαδήποτε ενέργεια έχει σκοπό να οδηγήσει το άτομο σε απόγνωση και να του προκαλέσει φόβο. Μπορεί να περιλαμβάνει παρενόχληση μέσω επαναλαμβανόμενης αποστολής μηνυμάτων, εικόνων ή βίντεο, που θα προκαλέσουν ταραχή και άγχος. Επιπλέον, μπορεί να πρόκειται για τη δημιουργία ψεύτικου προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, με σκοπό τη γελοιοποίηση κάποιου. Η γνωστοποίηση μυστικών ή άλλων προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου θεωρείται, επίσης, μια μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η περίπτωση της δημοσίευσης φωτογραφιών ή μαγνητοσκοπημένου υλικού. Είναι συχνό, να εμπλέκονται και τρίτα άτομα στην κατάσταση, με αποτέλεσμα το θύμα να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα από πολλούς διαφορετικούς αποστολείς. Η κύρια διαφορά με τον παραδοσιακό εκφοβισμό είναι πως εδώ μπορεί να συμβεί ανώνυμα και εξαπλώνεται με υψηλότερη ταχύτητα. Εκμεταλλευόμενος το προνόμιο της ανωνυμίας, ο καθένας μπορεί να κάνει προσβλητικά σχόλια, τα οποία ενδέχεται να πληγώσουν ένα άλλο άτομο.
Επομένως, με τη συνεχή εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου σε όλο και μικρότερες ηλικίες το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, δυστυχώς, θα εντείνεται. Ας συνειδητοποιήσουµε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι πάντα ιδιωτική, καθώς οι άλλοι µπορούν να αντιγράψουν, να εκτυπώσουν και να µοιραστούν µε άλλους τα λεγόµενά µας ή τις φωτογραφίες µας. Ωστόσο, ο εκφοβισµός και οι τρόποι µε τους οποίους εκφράζεται (π.χ. απειλές, εκβιασµοί) αποτελούν ποινικά κολάσιµες πράξεις, µπορούν να πάρουν τον δρόµο της δικαιοσύνης και να τιµωρηθούν βάσει της Ελληνικής Νοµοθεσίας. Εάν δούµε, λοιπόν, ότι κάποιος φίλος, γνωστός ή συµµαθητής µας, είναι θύµα διαδικτυακού εκφοβισµού, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να καταγγείλουµε το περιστατικό! Άλλωστε, το ίδιο θα θέλαµε κι εµείς από τους άλλους, αν βρισκόμασταν στη θέση τους!

001