e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Γράφει η μαθήτρια τής Β΄3 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης Μαρία Αντωνακοπούλου

Πρόσφατα παρακολούθησα τη θεατρική παράσταση «Η εκατομμυριούχος». Πρόκειται για μια αισθηματική κωμωδία τού Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο: αγάπη-χρήμα-ευτυχία. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας και πρωταγωνιστούν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Νίκος Κουρής, ο Βασίλης Κούκουρας, ο Ιβάν Σβιτάιλο, η Μαριλού Κατσαφάδου, ο Βασίλης Τσιγκριστάρης, η Ροζαμάλια Κυρίου, ο Στράτο Λύκο και η Κατερίνα Σούσουλα. Παίζεται στο θέατρο Παλλάς, στο κέντρο τής Αθήνας. Ομολογουμένως είναι ένα πνευματώδες και στοχαστικό έργο, που εξερευνά με αριστοτεχνικό τρόπο τη σχέση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας.

Το έργο αφηγείται την ιστορία τής Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία, αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της και ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν ταιριάζουν.

Η παράσταση θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: εάν τα χρήματα είναι παράγοντας ευτυχίας. Από την μια πλευρά, αναμφίβολα το χρήμα δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να ελιχθεί, να μπορέσει να κυνηγήσει με μεγαλύτερη ευκολία τα όνειρά του. Ακόμα, διευκολύνει τις οικογενειακές σχέσεις, αφού πολλές φορές η έλλειψή του συνδέεται, δυστυχώς, με προστριβές, εντάσεις και αψιμαχίες.

Τι συμβαίνει όμως, όταν το χρήμα αντικαταστήσει ανθρώπινες αξίες και από ένα μέσο διευκόλυνσης τής ζωής γίνεται αυτοσκοπός; Σε όλη την ιστορία τής ανθρωπότητας, από τις απαρχές μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που για λίγα χρήματα ξεπούλησαν κάθε ψήγμα ηθικής. Ίσως γιατί η λανθασμένη εκτίμησή τους για τις ανθρώπινες αξίες τούς έκανε να θεωρούν ότι η ευτυχία τους θα εξαρτάται από μπλε, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα…

Μια ερώτηση θέτω: θα θέλατε να είστε πλούσιοι αλλά δυστυχισμένοι ή φτωχοί και ευτυχισμένοι; Δείτε την παράσταση και τα συμπεράσματα δικά σας!

image001