e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου συνέπεσε με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου που συμπαρέσυρε όχι μόνο τους λαούς της Ευρώπης αλλά σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο, αφού ενεπκλάκησαν 60 χώρες, έμελλε να διαρκέσει 6 χρόνια, ως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945, αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, αμέτρητες καταστροφές και επιφέροντας τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην Πανηγυρική εορτή μας, τα παιδιά ξεφύλλισαν το βιβλίο της Ιστορίας και στα γεγονότα των δύσκολων αυτών χρόνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έδειξαν ότι το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων, οι οποίοι βαδίζοντας αντίθετα προς το ρεύμα της υποταγής, επέλεξαν να αντισταθούν και να πολεμήσουν.
Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια, την πόλη του δικαίου με το άδικο, την πόλη για την αρετή και ανθρώπινα δικαιώματα, ζωντανεύει την άρνηση στον πόλεμο, τονίζει την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.